Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se reunește, la această oră, pentru prelungirea stării de alertă în România. Printre măsurile sigure ce vor fi decise este purtarea obligatorie a măștilor sanitare sau FFP2 în toate spațiile publice, inclusiv în aer liber, ca și unele restricții în transportul în comun, potrivit unor surse politice.

CNSU se reunește pentru a decide măsurile de gestionare a valului 5. În ședință va fi adoptată hotărârea de prelungire a stării de alertă, potrivit surselor G4Media.ro.

Una din cele mai importante măsuri este obligativitatea purtării măștilor medicale sau FFP2 în toate spațiile publice, inclusiv în aer liber. Este vorba de purtarea obligatorie a măștilor sanitare, și nu a celor textile sau artizanale, în spații publice. Măsura urmează să fie aplicată în toată țara.

Este posibil ca alte măsuri să vizeze și transportul în comun. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, marți seara, la un post TV, că sunt restricții în transportul în comun pentru a limita numărul de călători.

Guvernul Ciucă a discutat deja mai multe măsuri pentru valul 5 dezvoltat rapid de OMICRON, printre care și introducerea măștii FFP2. Luni, premierul a avut întâlniri cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și cu Raed Rarafat, șeful DSU, precum și cu alți responsabili sanitari implicați în sănătatea publică și vaccinarea anti-COVID-19. Ulterior au fost discutate în ședința de Guvern din 3 ianuarie.

Potrivit comunicatului Guvernului, luni, 3 ianuarie, continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluție de protejare a vieții și sănătății românilor față de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2.
În privința situației din școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală.
Pentru continuarea în bune condiții atât a funcționării serviciilor publice, cât și a activităților economice care să mențină locurile de muncă, au fost prezentate ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic. În acest sens, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor se vor asigura că sunt pregătite resursele financiare necesare.
În vederea asigurării unui nivel cât mai ridicat de informare corectă a populației, vor fi derulate activități de comunicare si informare, alături de demersuri de combatere a dezinformării.

Articolul precedentCum se manifestă tulpina Omicron Covid. Medic român – simptomele care îngrijorează
Articolul următorSărbătoare 5 ianuarie – Ajunul Botezului Domnului – Ce trebuie să facă azi toți credincioșii