Primăria Covasna vrea să recupereze Planul înclinat și calea ferată îngustă de pe teritoriul administrativ al localității Comandău, de la fosta „Societate Anonimă Ardeleană pentru Industria Forestieră”, actuala Brafor SA, aflată în faliment, pentru a le reabilita și repune în circuitul turistic.  

Primarul stațiunii Covasna, Gyerő József ne-a explicat că instituția pe care o conduce și-a manifestat intenția de a cumpăra, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Comandău, activele deținute de societatea aflată în faliment, dar că foarte multe dintre acestea figurează ca inexistente la ora actuală în rapoartele de evaluare.

„Calea ferată îngustă şi Şiclăul, sau Planul înclinat, au aparţinut pe vremuri Întreprinderii Forestiere de Exploatare care ulterior a fost privatizată şi a devenit Brafor SA. Societatea din păcate a ajuns în faliment şi este în procedura lichidării, iar lichidatorul judiciar vinde activele acestei societăţi, printre care şi calea ferată îngustă, respectiv Planul înclinat de pe raza UAT Covasna – Comandău. Am considerat că este de datoria noastră, atât din respect faţă de înaintaşi, cât şi ca o potenţială infrastructură de agrement aducătoare de venituri, să cumpărăm aceste active împreună cu Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local Comandău, motiv pentru care ne-am manifestat intenţia de a uza de dreptul de preemţiune. Ele au fost evaluate, din păcate în acest raport de evaluare la foarte multe poziţii se arată că nu mai există, deşi acest complex este un monument al industriei”, a explicat Primarul stațiunii Covasna.

Edilul a mai precizat că acțiunea reprezintă „o mare provocare”, însă odată recuperat, monumentul unic în Europa va fi reabilitat, cel mai probabil cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna.

„Din păcate aici s-a ajuns, dar ceea ce există am dori să cumpărăm şi aici întrebarea este din ce bani, pentru că nici noi nu ştim deocamdată, dar probabil cu ajutorul Consiliului Judeţean. Pe proiectul nostru aceste active ar trebui să fie reparate, reabilitate şi puse în funcţiune în scop turistic. Este o provocare mare”, a mai spus edilul.

Calea ferată forestieră Covasna–Comandău a fost construită în perioada 1889-1891 și a fost prima din România care a utilizat șine metalice și locomotive cu aburi.

Aceasta a fost utilizată până în 1999 pentru transportarea materialului lemnos din Munții Brețcului și zona vestică și centrală a Munților Vrancei către gara Covasna.

Vagoanele urcau și coborau în baza diferenței de greutate, folosind forța gravitațională dată de Planul înclinat de la Valea Zânelor. Construcția acestuia din urmă a fost demarată în anul 1886 și a durat 3 ani, iar până în urmă cu peste două decenii a fost folosit zilnic pentru a transporta aproximativ 30 de vagoane cu material lemnos din pădure.

În 1997 Planul înclinat a fost grav afectat de un incendiu care a cuprins pădurea, iar cabina de comandă din partea superioară a fost distrusă. Restaurat, „Șiclăul” cum este numit de locuitorii din zonă a funcționat în continuare până în 1999, când a fost trecut în conservare.

În prezent, doar o mică porțiune a acestui traseu este exploatată ocazional în scop turistic, în zona Valea Zânelor – Covasna.

Articolul precedentAmenzi de până la 1.000 de lei pentru arderea ilegală a deşeurilor de plante la Sfântu Gheorghe
Articolul următorScreening gratuit pentru cancerul de prostată, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe