Aproximativ 80% din rețeaua de apă din Sfântu Gheorghe administrată de operatorul regional Gospodărie Comunală SA a fost schimbată, iar restul conductelor, deși unele vechi de peste jumătate de secol, funcționează așa cum trebuie.
Directorul societății, Kozsokar Attila spune că probleme sunt în ceea ce privește rețeaua de canalizare, acolo unde nu au fost făcute foarte multe investiții în ultimii ani pentru reabilitare, ci doar pentru extindere.
„Mai avem conducte care datează de acum 50 sau 60 de ani, au fost cazuri când și pe proiectul Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu am scos din pământ o conductă pozată în anul 1905, o conductă într-o stare perfectă, de pe vremea Austro-Ungariei. Erau făcute ca lumea și aveau garanție de 100 de ani, dar trebuiau schimbate pentru că așa era făcut proiectul POS Mediu. Sigur, sunt și conducte vechi, la nivelul orașului putem spune că avem rețelele de apă schimbate în procent de aproximativ 80%, iar restul de 20% nu sunt chiar tronsoane foarte învechite, adică funcționează. La rețeaua de canalizare nu stăm așa de bine pentru că nu s-au făcut investiții în schimbări de rețele, pe POS Mediu s-au făcut investiții în extinderea rețelei de canalizare dar nu și în reabilitare. Aici ar trebui să identificăm niște surse pentru a continua investițiile. Nu sunt chiar probleme foarte multe dar trebuie gândite niște investiții”, a explicat directorul GospCom SA, Kozsokar Atiila.
Acesta a precizat că în perioada următoare societatea are în plan lucrări de investiții importante și costisitoare, care vizează și unele comune covăsnene.
„Avem și un contract încheiat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare care s-a semnat în 2012 pentru a sprijini proiectul POS Mediu, vom rambursa integral acest credit cam prin 2027, deci acest credit este o povară destul de mare din punct de vedere financiar (…) În ceea ce privește investițiile, noi ne gândim la trei surse: există proiectul POIM unde deocamdată suntem în faza de elaborare a documentației, deci colaborăm cu un consultant cu care am semnat contractul anul trecut, deja primele 3 livrabile au fost depuse, un livrabil foarte important ar fi studiul de fezabilitate care sperăm că cel târziu la sfârșitul anului să fie gata, și la începutul lui 2021 să putem da startul licitațiilor pentru lucrări, și este vorba despre un proiect, cel puțin la nivel de liste prioritare de investiții, undeva la 100 de milioane de euro. POS Mediu a fost undeva la 64 de milioane, iar acum dat fiind faptul că nu este vorba numai de investiții în orașe, intervin și vreo 17 comune, investițiile ar trebui să fie mult mai mari”, a declarat directorul societății.
Acesta mai spune că încă există foarte multe comune în care nu există rețele de apă și canalizare, iar acolo unde există conducte principale nu au fost făcute toate branșamentele, o problemă rămânând convingerea locuitorilor despre importanța de a se racorda la rețea: „Sunt foarte multe comune unde nu există rețele, sau poate că există numai o conductă principală și la care trebuie branșamente, cămine, stații de pompare. E greu și să convingi oamenii să se racordeze deși este o picătură de civilizație să ai apa asigurată, apă care este sigură din punct de vedere al sănătății. Noi de obicei suntem verificați la sânge de către autoritățile statului, colaborăm foarte mult cu DSP, avem chiar analize efectuate zilnic, sau săptămânal, lunar. Suntem analizați de către instituții și asigurăm apă de o calitate potrivită”.
Serviciile operatorului s-au extins în ultima perioadă. Dacă la finalul anului trecut, GospCom SA opera în 11 localităţi din judeţul Covasna, respectiv Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului, Ghidfalău, Catalina, Bodoc, Ozun, Sânzieni, Barcani şi Ilieni, între timp serviciile s-au extins și la Valea Crișului, iar în perioada următoare și localitatea Baraolt va intra pe lista beneficiarilor.