Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna, lansează cea de a II-a ediție a proiectului local de prevenire a consumului de alcool și tutun în comunitate, „Nu vrem să vindem minori alcoolului și tutunului!”.

Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, cu sprijinul Poliției Locale Sfântu Gheorghe și al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, și urmărește în principal verificarea și informarea agenților economici care își desfășoară activitatea în apropierea unităților de învățământ, și descurajarea vânzării băuturilor alcoolice și produselor din tutun către minori. 

„Acest proiect local de prevenire a consumului de tutun și alcool se dorește a fi un răspuns proactiv și integrat al instituțiilor cu atribuții în domeniul reducerii cererii de droguri, având ca rezultat final reducerea factorilor de risc și întărirea factorilor de protecție a comunității din municipiul Sfântu Gheorghe. Activităţile se realizează conform prevederilor Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2017 – 2020, ce are ca obiectiv general reducerea factorilor de risc și dezvoltarea factorilor de protecție la categoriile profesionale ce sunt predispuse consumului de alcool, tutun și / sau droguri. În cadrul proiectului, specialiştii CPECA Covasna și polițiștii locali vor distribui materiale informative cu privire la respectarea legislației în domeniu de către agenții economici care comercializează băuturi alcoolice și produse din tutun”, a transmis coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Liliana Lazea.

În perioada următoare DSP Covasna și Poliția Locală Sfântu Gheorghe vor face controale la agenții economici care comercializează produse din tutun și băuturi alcoolice, pentru a verifica dacă aceștia respectă legislația, și pentru a aplica sancțiuni acolo unde vor fi constatate nereguli.

În prezent, servirea minorilor cu băuturi alcoolice în localurile publice este sancționată cu amendă cuprinsă între 100 și 500 lei.

Agenții economici care vând produse din tutun persoanelor care nu au împlinit 18 ani riscă, la prima abatere, o amendă contravențională în valoare de 5.000 lei; 10.000 de lei și suspendarea activității până la remedierea situației care a dus la primirea sancțiunii, la a doua abatere; respectiv 15.000 lei și închiderea unității dacă fapta se repetă.    

Articolul precedentSe reduce viteza maximă legală pe str. Lt. Păiuş David din Sfântu Gheorghe
Articolul următor„Poveste despre noi, dacii din curbura Carpaților”, lansare de carte și expoziție de desene, la Covasna