pesta porcină

În schimb se mențin restricțiile privind circulația porcinelor vii, sacrificarea porcinelor și circulația produselor alimentare din carne de porc.

În data de 15 aprilie focarele de pestă porcină africană din zona Őrkő a municipiului Sfântu Gheorghe și respectiv Valea Crișului au fost declarate stinse de către DSVSA Covasna.

De la data declarării, la începutul lunii februarie, și până la această dată au fost urmate procedurile de supraveghere, monitorizare și stingere conform legislației UE și cele din România, precum și conform Manualului operațional. În această perioadă, în zonele de supraveghere și cele de protecție au fost inspectate 1135 de gospodării cu porcine, efectuându-se examenul clinic la 6961 de porcine. Au fost recoltate 770 probe pentru examene de laborator. Au fost ucise preventiv 127 porcine (2 cadavre găsite la declarare fără despăgubiri), în valoare totală de 53.514 lei la focarul Őrkő. De asemenea, în cazul focarului de la Valea Crișului, se așteaptă finalizarea dosarului pentru 13 porci uciși preventiv, în valoare de 15.480 lei.

În această perioadă au fost examinați şi peste 200 de mistreți împușcați sau găsiți morți pe teritoriul județului, toate probele fiind negative pentru pesta porcină africană.

Pentru nerespectarea măsurilor dispuse de DSVSA au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare totală de 5100 lei.

Articolul precedentAutobuze spre Arena Sepsi şi Şugaş Băi la Zilele Sfântu Gheorghe
Articolul următor„Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti” pentru cinci persoane din Sfântu Gheorghe