Având în vedere faptul că în mod frecvent este apelat numărul unic de apeluri de urgențe 112 de către persoane care anunță producerea unui accident de circulație în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, polițiștii dreamintesc persoanelor implicate în astfel de evenimente obligațiile pe care aceștia le au în cazul producerii unor accidente cu pagube materiale.

Astfel, articolul 79 din O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, precizează clar faptul că șoferii implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:

  1. Să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabileori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;
  2. Să se prezinte la unitatea de poliție competență pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

De asemenea, de reamintit este și faptul că se exceptează de la obligațiile mai sus amintite:

  1. Conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;
  2. Conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani îndrumă toți participanții la trafic să respecte normele rutiere, să manifeste o atitudine preventivă și să apeleze numărul unic de apeluri de urgențe doar în cazul unor situații care reprezintă o urgență.

Articolul precedentEVALUARE NAȚIONALĂ 2021. SUBIECTELE la MATEMATICĂ
Articolul următorValeriu Gheorghiță: Trebuie să înțelegem că vaccinarea anti-COVID scade transmiterea. Dar nici un vaccin nu este 100% eficient