În sezonul rece este obligatoriu să fie efectuată montarea cauciucurilor de iarnă. Aceste anvelope sunt fabricate special pentru a evita deraparea autovehiculelor sau a vehiculelor de transport atunci când temperaturile coboară sub 7 grade Celsius.

La temperaturi scăzute, distanța de frânare se mărește considerabil, iar aderența scade, lucru care crește riscul de producere a accidentelor rutiere.

Potrivit Codului Rutier, „Legea cauciucurilor de iarnă” sau OG 5 2011, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.

 

Chiar dacă în lege nu este specificată o dată de la care acestea ar fi obligatorii, șoferii care nu respectă acest lucru vor fi aspru amendați.

Contravenția este încadrată în clasa a IV-a și astfel, dacă această regulă nu este respectată, șoferul riscă să primească între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei.

 

Mai mult, Poliția Rutieră poate reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Articolul precedentÎncă două SIMPTOME bizare identificate în rândul pacienților Omicron. Mergi urgent la medic dacă observi așa ceva!
Articolul următorGeorge Simion, liderul AUR, interviu EXPLOZIV la Culisele statului paralel, duminică, de la ora 21.00