Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită în fiecare an, începând cu 1974, pe data de 5 iunie, fiind mijlocul prin care Organizația Națiunilor Unite implică guvernele, companiile, celebritățile și cetățenii în acțiuni care se concentrează pe eforturile asupra unei probleme de mediu.

Fiecare ediţie a Zilei Mondiale a Mediului are la bază o temă, pentru a stimula preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, pentru a sensibiliza factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Autoritățile de Mediu covăsnene obișnuiau să organizeze activități în școlile din județ, pentru a-i învăța pe elevi despre importanța protejării mediului. Din păcate, în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus nu vor putea fi organizate astfel de activități.

„Din păcate nu putem organiza nimic din cauza pandemiei (…) Anii trecuți mergeam, de obicei, în școli și făceam o prezentare despre deșeuri, despre cum ar trebui selectate, ne-am ocupat cu școlile din județ. Și copiii se bucurau, erau destul de interesați. Am făcut în mai multe localități astfel de activități, mergeam cel puțin în două școli în fiecare an”, a spus cms. șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea

Tema din acest an este biodiversitatea – o preocupare urgentă și existențială, transmit autoritățile de Mediu, potrivit cărora, acțiunile omului, de la despăduriri, la agricultura tot mai intensificată și schimbările climatice, au împins natura dincolo de limita sa.

„Biodiversitatea este fundamentul care susține toată viața pe uscat și pe cea marină. Biodiversitatea influențează fiecare aspect al sănătății noastre, oferindu-ne aer curat și apă, hrană, înțelegere științifică și surse de medicamente, rezistență naturală la boli și atenuarea schimbărilor climatice. Modificarea sau eliminarea unui element afectează întregul sistem și produce consecințe negative. Acțiunile omului, de la despăduriri, la agricultura tot mai intensificată și schimbările climatice, au împins natura dincolo de limita sa”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, într-o postare pe Facebook.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că în următorii 10 ani este posibil ca una din fiecare patru specii cunoscute să dispară de pe planetă.

„Anual, plantele marine produc mai mult de jumătate din oxigenul atmosferei. Un copac matur curăță aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon și eliberând oxigenul în schimb. Biodiversitatea implică 8 milioane de specii de plante și animale, ecosistemele care le adăpostesc și diversitatea genetică dintre ele. În ultimii 150 de ani, mărimea recifului de corali vii a fost redusă la jumătate. În următorii 10 ani, este posibil ca una din fiecare patru specii cunoscute să dispară de pe planetă”, mai scriu reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, potrivit cărora ar fi nevoie de 1,6 planete precum a noastră pentru a satisface cerințele pe care le au oamenii de la natură anual.

 

Articolul precedentSe pregătește cea mai mare alianță de STÂNGA. Consens politic la nivel înalt
Articolul următorCovasna rămâne cu 230 de cazuri. La nivel naţional încă 196 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19