Aproximativ 100 de echipe, din țară și din străinătate, sunt așteptate să participe la „Parada cârnaților” și „Festivalul verzei”, care în acest an vor avea loc pe data de 10 noiembrie, la Sala Sporturilor „Szabó Kati” din Sfântu Gheorghe.

Ajunsă la cea de a 16-a ediție, „Parada cârnaților” este, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, cel mai longeviv eveniment din judeţ, bucurându-se de-a lungul timpului de un mare succes.

„În ultimii 2-3 ani Consiliul Județean a investit foarte mult în promovarea turismului din judeţul Covasna. Parada cârnaţilor este cel mai longeviv eveniment şi credem că este de succes. Suntem pregătiţi pentru 100 de echipe, deja avem echipe care s-au înscris din Ungaria” – a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele CJ Covasna.

Potrivit acestuia, termenul de înscriere la cele două evenimente gastronomice este 2 noiembrie, iar taxa de participare, în cazul „Paradei cârnaților” este de 450 lei, și de 100 de lei în cazul „Festivalului verzei”.

Fiecare echipă va fi formată din 10 persoane și va primi câte 10 kg de carne de porc și 15 metri de membrană pentru cârnați – în cazul participanților la Parada cârnaților, respectiv 4 kg de carne de porc – în cazul celor de la Festivalul verzei.

Grüman Róbert a mai precizat că datorită măsurilor luate de autorități pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, în acest an echipele participante nu vor avea voie să vină de acasă cu preparate sau carne de porc. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care cele două evenimente gastronomice au fost amânate cu aproape o lună.

De 16 ani se caută rețeta de cârnaţi „perfectă” 

În cadrul conferinței de presă, directorul executiv al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna, Vajda Lajos, unul dintre organizatori, a declarat că cele două evenimente reprezintă o oportunitate de a promova produsele locale pe plan internațional.

„Am preluat modelul din Ungaria, de la Békéscsaba, acolo au un brand puternic – cârnatul Csabai. Poate nu am ajuns la acest nivel nici după 16 ani, încă nu am găsit acea rețetă adevărată secuiască, care să arate într-adevăr că avem un produs tradițional. Un festival gastronomic, turistic, poate să promoveze produsele tradiționale locale, iar pe plan internațional se pune mare accent pe separarea produselor industriale de cele tradiționale, locale sau bio”, a declarat Vajda Lajos în cadrul conferinței de presă.

Echipele interesate să participe la „Parada cârnaților” sau „Festivalul verzei” se pot înscrie până pe data de 2 noiembrie, fie telefonic, la numărul: 0742 180 278, fie prin e-mail, la adresa: [email protected].

Cele două evenimente gastronomice sunt organizate de Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV) şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică din Sfântu Gheorghe (SVESZ).

VIDEO ► 

Articolul precedentDe luni se instituie sens unic de circulație pe strada Fânului din Sfântu Gheorghe
Articolul următorParcarea interzisă trei zile în centrul oraşului Sfântu Gheorghe: se asfaltează strada Bem Jozef