Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat în Ucraina în momentul în care armele dintr-un nou pachet de ajutor american încep să ajungă pe linia frontului, transmite BBC. 

Vizita sa are loc în timp ce ţara se luptă să reţină o incursiune rusă majoră în apropierea celui de-al doilea oraş ca mărime, Harkov. Se aşteaptă ca diplomatul american de top să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali.

Blinken va transmite un mesaj de reasigurare, spun oficialii americani.

 

Sosirea secretarului de stat marţi marchează trei săptămâni de când Congresul american a aprobat în cele din urmă un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari (49 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, după mai mult de un an de paralizie partizană la Washington, unii republicani opunându-se categoric finanţării.

Înaintea sosirii ului Blinken la Kiev, un oficial american de rang înalt a declarat că armele finanţate de americani care sosesc acum pe linia frontului includ interceptoare de apărare aeriană, artilerie şi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acţiune ATACMS.

Rusia afirmă că trupele sale au intrat în oraşul de frontieră nord-estic Vovchansk, în apropiere de Harkov

Rusia a declarat că forţele sale au intrat în oraşul de frontieră nord-estic Vovchansk, în apropiere de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, anunţă BBC.

Armata ucraineană a declarat că a „împins inamicul înapoi” de la periferia nordică a oraşului, adăugând că a avut „succese tactice” în mai multe zone. Rusia şi-a intensificat atacurile în regiune după incursiunile surpriză de vineri peste graniţă, cucerind cel puţin nouă sate şi aşezări într-unul dintre cele mai importante atacuri terestre de când a început invazia sa la scară largă în Ucraina, în februarie 2022. Mii de civili au fugit spre Harkov. Există îngrijorări în rândul comandanţilor ucraineni cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă trupele ruseşti ajung în raza de acţiune a artileriei din oraş. Armata ucraineană a declarat că Rusia a desfăşurat „forţe semnificative” – până la cinci batalioane – în ultima sa ofensivă şi a recunoscut că trupele Moscovei au avut unele „succese tactice”. Dar, într-o declaraţie de seară, armata a declarat că Rusia a pierdut peste 100 de soldaţi de la începutul zilei, adăugând că forţele ucrainene restaurează vechile poziţii. Aceasta a precizat că luptele sunt în desfăşurare în 12 zone şi că s-au extins la aşezarea Staritsa, la vest de Vochansk. Anterior, a declarat că forţele de rezervă au fost mutate în regiunea Harkov pentru a-şi întări apărarea. Separat, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunţat în discursul său de seară că un nou comandant a preluat conducerea forţelor din Harkov.

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAvertisment dur: urmează o criză economică fără precedent
Articolul următorSe schimbă CNP-urile românilor: Ministerul de Interne anunță modificări importante Ce se întâmplă cu codurile numerice personale VECHI