Românii vor primi mai puțini bani, începând de la 1 ianuarie 2024, pentru perioadele de concediu medical.

Și asta deoarece Guvernul a decis să impună 10%, însemnând contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), la indemnizațiile de concedii medicale.

Asta înseamnă că angajații români vor primi indemnizații mai mici începând cu cele aferente lunii ianuarie 2024.

Există însă și excepții. De exemplu, indemnizațiile acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, care rămân scutite de la plata CASS, potrivit Economica.net. 

În acest moment, indemnizațiile aferente certificatelor medicale sunt scutite de la plata CASS, potrivit Codului Fiscal. 

Începând cu 1 ianuarie 2024, rămân scutite de la plata CASS indemnizațiile acordate persoanelor fizice care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Însă nu vor fi scutite de la plata CASS indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate acordate șomerilor, unor angajați cu carte de muncă, persoanelor care se asigură opțional prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru concedii şi indemnizații, indemnizațiile de maternitate acordate femeilor care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor și nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat, mai arată analizat Economica.net. 

Baza de calcul al CASS pentru aceste persoane este cuantumul indemnizației de asigurări sociale de sănătate. AJOFM și Casele de Asigurări de Sănătate vor reține CASS în procent de 10% din cuantumul indemnizației de asigurări de sănătate pentru unele persoane aflate în concediu medical.

Peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical s-au acordat în 2022, numărul acestora scăzând nesemnificativ față de cel din 2021, arată datele CNAS.

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAna Maria Păcuraru: Ironia fiscală: cum „ajută” Guvernul afacerile mici să dispară
Articolul următorRomânia, în topul celor mai mari scumpiri din UE! Creșteri duble față de media altor țări