Potrivit unui document oficial, în data de 11 aprilie 2023, a fost depusă la Senat propunerea legislativă cu numărul B215/2023 pentru modificarea și completarea articolului 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Această propunere are ca scop reducerea cotei de TVA aplicată scaunelor auto pentru copii.
Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, cota de TVA pentru scaunele auto pentru copii ar urma să scadă de la 19%, cât este în prezent, la 5%, ceea ce va duce la o ieftinire semnificatică a prețului pentru aceste produse.
Mai exact, proiectul de lege propune ca la articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după litera q) se introduce o nouă literă, lit. r), cu următorul cuprins: „r) livrarea de dispozitive de fixare in scaune pentru copii, astfel cum sunt definite la art. 97 alin. (13) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvemului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”, scrie ZF.
Conform 1egislaţiei: primare — „Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament”.
Totodată, legislaţia secundară prevede aceste condiţii — „ Copiii cu o inăltirne de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranfă, doar dacă sunt fixaţi sau prin,s1 cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul; Copiii cu o inăltime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.
Pentru ca propunerea legislativă să devină lege, trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de către Președintele țării și ulterior publicată în Monitorul Oficial.