Numărul minorilor care au ajuns în sistemul de protecţie socială din județul Covasna este în scădere faţă de 2018, însă cel al copiilor abandonați în spitale rămâne constant.

Șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária ne-a precizat că la ora actuală, în sistemul județean de protecție se află 1.025 de copii, dintre care 21 sunt cazuri de abandon în spital.

Dintre aceștia, 7 au fost reintegrați în familiile lor, pentru 13 minori au fost stabilite măsuri de protecţie, iar un caz este în curs de soluționare.

„În ceea ce privește evoluția copiilor din sistem, faţă de 2018 numărul lor a scăzut cu 24. Momentan sunt 1.025 de copii în sistemul de protecţie, iar această scădere se observă mai mult în cazul plasamentelor familiale. Și în asistenţa maternală, în centrele rezidenţiale este o creştere nesemnificativă. În rezidenţial numărul copiilor a crescut cu 9, în asistenţa maternală a scăzut cu 5, iar în plasamentul familial avem mai mult, cu vreo 40 de cazuri. În ceea ce priveşte copiii părăsiţi în spitale, dacă la sfârşitul anului trecut am avut 24 de cazuri, în acest an, până în momentul de faţă avem 21 de cazuri, deci poate că până la finalul anului vom atinge numărul pe care l-am avut anul trecut. Din cele 21 de cazuri, pentru 13 copii s-a stabilit o măsură de protecţie, 7 copii au fost reintegraţi în familiile lor, iar un caz este în curs de rezolvare”, ne-a precizat șefa DGASPC Covasna, Vass Mária.

Potrivit acesteia, și numărul adopțiilor este în ușoară creștere, de la începutul anului un număr de 25 de copii fiind încredințați spre adopție, față de 15 copii în 2018.

Tot mai puțini asistenți maternali

În ceea ce privește asistenții maternali profesioniști, numărul acestora este în scădere în județul Covasna, asta deși în ultimele luni, prin intermediul proiectului „TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, DGASPC Covasna a reușit recrutarea a 7 asistenți maternali.

Vass Mária spune că lipsa acestora rămâne o problemă acută, existând o nevoie continuă de personal calificat, întrucât și numărul copiilor abandonați, orfani sau care din diferite motive nu cresc alături de familiile lor, chiar dacă nu este în creștere, rămâne destul de ridicat.

„Anul trecut am avut 125 de asistenţi maternali, (…) între timp s-a reuşit angajarea a 7 persoane, adică ce prevedea proiectul pentru acest an, însă numărul lor este în scădere faţă de anul trecut pentru că foarte multe persoane s-au pensionat. În momentul de faţă avem 122 de asistenţi maternali. Este nevoie în continuu de ei, pentru că numărul copiilor părăsiţi în spitale, chiar dacă nu este în creştere, stagnează. S-a schimbat şi legislaţia, deci copiii sub 7 ani nu mai pot fi internaţi în centrele rezidenţiale, ci doar în asistenţă maternală şi în plasament familial, și atunci avem o problemă”, a mai explicat șefa DGASPC Covasna.

Recrutarea asistenților maternali continuă

Campania de recrutare și identificare a persoanelor care doresc să devină asistenți maternali continuă, până la finalul proiectului european, în următorii 5 ani, DGASPC Covasna intenționând să angajeze în total 50 de asistenți maternali.

Pentru a deveni asistenți maternali profesioniști, candidații trebuie să depună o cerere la Serviciul de Asistenţă Maternală din cadrul sediul DGASPC Covasna (Str. Presei, Nr.8/A), iar specialiști din cadrul instituției vor analiza și evalua capacitatea persoanei de a avea în grijă unul sau mai mulși copii. Persoanele selectate vor participa la un curs de formare profesională cu durata de 3 săptămâni, la sfârşitul căruia vor da un examen. Cei care vor obține punctaj de trecere în urma examenului, vor primi un atestat de asistent maternal profesionist, cu o valabilitate de trei ani.

Solicitanții trebuie să fie absolvenţi a cel puţin 10 clase, să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor şi să nu aibă cazier judiciar.

Pentru mai multe informaţii, cei interesați se pot adresa Serviciului de Asistenţă Maternală din cadrul DGASPC Covasna (Sfântu Gheorghe, str. Presei, Nr.8/A). Tel: 0264.314.660, int.110; 0732 810 820.

Articolul precedentDGASPC Covasna: „Situația mamelor și gravidelor minore din județ este destul de gravă”
Articolul următorFemeie rănită grav într-un accident petrecut între Sfântu Gheorghe şi Şugaş Băi