Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat marți dacă autorităţile pregătesc introducerea unor posibile restricții COVID-19 în următoarea perioadă, inclusiv din toamnă, pentru începerea şcolilor.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat ce înseamnă impunerea unor restricții și condițiile în care acestea pot fi introduse în următoarea lună.
„Eu nu sunt un om ipocrit. Întotdeauna am fost sincer și am fost direct în opinii și vreau să fiu și realist, să înțeleg dacă introduci o restricție, când o introduci, de ce o introduci şi mai ales dacă este aplicabilă. Dacă produci efectul dorit și dacă consecințele introducerii unor restricții nu sunt dramatice pentru populația dintr-o țară sau pentru o grupă de populație, gândiți-vă la închiderea prelungită a școlilor.
Eu cred că a fost o dramă pentru copii din această țară, pentru că nu numai că nu au putut să dobândească cunoștințele necesare, dar ei au fost foarte mult afectați emoțional, dezvoltarea lor fizică și psihică a fost afectată și lucrul ăsta o să-l vedem în timp.
Nimeni nu am auzit în să aibă o discuție, măcar o asumare a unor decizii care sigur la momentul acela poate au fost considerate potrivite, dar viața și exemplele din alte țări au demonstrat că n-au fost cele mai bune decizii. N-am auzit această discuție și asta nu e o scuză. Eu cred că e o chestie de responsabilitate și de asumare și trebuie să fie o chestie naturală atunci când suntem în poziția de a decide pentru viețile concetățenilor noștri”, este de părere Alexandru Rafila, potrivit declarațiilor făcute marți seară la un post TV.
De la începutul valului 6 de coronavirus, marți a fost prima oară când numărul de infectări raportat s-a dublat în decurs de 24 de ore. Au fost înregistrate 11.696 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 6.494 mai multe față de ziua anterioară, precum și 38 de decese.
Despre introducerea unor restricții, inclusiv impunerea purtării măștii sanitare odată cu începerea școlilor, Alexandru Rafila a mai explicat că Ministerul Sănătății va avea discuții cu Ministerul Educației pe această temă.
„Aici lucrăm îndeaproape cu Ministerul Educației, e normal să fie așa. Este bine că la conducerea Ministerului Educației este un om care a înțeles acest lucru și care nu este dispus să ia măsuri care să pună în pericol, cum vă spuneam, nu numai învățământul, ci și dezvoltarea copiilor.
Mai mult, schimbarea modului de control, dacă vreți, sau de monitorizare a evoluției pandemiei, de la număr de cazuri, zone roșii, galbene, verzi și așa mai departe. Monitorizarea strictă a numărului de paturi ocupate, evaluarea capacității sistemului de a oferi asistență medicală a dus la o schimbare radicală inclusiv în acest domeniu.
Noi am discutat și în valul al cincilea, am propus o închidere temporară, pentru timp scurt, a unei școli sau a școlilor dintr-o anumită zonă, dintr-un anumit județ, când se depășea 75 % din numărul de paturi alocate.
Ori acum avem, de exemplu, 15-17 % (grad de ocupare a paturilor – n.r.) suntem departe de un astfel de scenariu și nici atunci nu am ajuns în scenariul acesta care să facă necesară închidere a școlilor.
Ori la începutul pandemiei, când s-a luat acea decizie nefericită, erau 30 de cazuri pe zi în toată țara și am stat cu școlile închise câteva luni”, a explicat ministrul Sănătății.
„Nu, nu avem în analiză vreo măsură restrictivă”, a asigurat Alexandru Rafila.