Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a intrat în finala celei de a doua ediţii a „Romanian Healthcare Awards”, cea mai amplă competiție dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din țară, al cărei scop este să identifice și să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reușitele individuale dar și cele de echipă.

Unitatea noastră medicală concurează alături de alte 4 spitale din țară la categoria „Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului”, cu proiectul „Utilizarea implantelor cranio-faciale personalizate în reconstrucția traumatismelor și ablațiilor osoase în patologia oncologică a capului”.  

Procedura, care este extrem de rară și complexă, a fost realizată cu succes în luna august a acestui an, și a presupus utilizarea unui implant personalizat pentru reconstrucția mandibulei unei paciente în vârstă de 43 de ani din Ozun, diagnosticată cu o tumoră malignă a mandibulei.

„După CT obținem modelul virtual al scheletului pacientului, iar pe baza acestor fișiere digitale putem prelucra și proiecta niște implanturi personalizate, din titan, care se mulează perfect pe scheletul pacientului. Este o procedură nouă în chirurgia craniofacială, având una dintre cele mai dinamice dezvoltări în ultimii ani în occident. Implică un know-how, tehnologie de un nivel mare și costuri aferente, de aceea este extrem de rar utilizată în România. Avem o colaborare strânsă cu firme de specialitate, care în cazul actual ne-au realizat implantul fără cost. În legătură cu cazul prezentat, mai inedit în operația noastră este faptul că am utilizat o procedură de reconstrucție microchirurgicală, adică un transplant de țesut autolog, pentru a reconstrui părțile moi. Această procedură presupune prelevarea unui țesut (după necesități, combinații din mușchi, os, tegument), împreună cu vasele alimentatoare, care sunt “conectate” la alte vase în regiunea recipientă, în cazul nostru vasele mari ale gâtului, păstrând circulația și, astfel, vitalitatea țesutului transplantat. Cazul prezentat este unul dintre primele realizate în spitalul nostru. Echipa a fost foarte deschisă și flexibilă și de aceea cred că este un lucru inedit ceea ce am reușit să facem, operația a mers foarte bine!”, a explicat medicul specialist în chirurgie oralo-maxilo-facială, dr. Fábián Zoltán.

Potrivit specialistului, o astfel de intervenţie se realizează cu două echipe care operează în paralel în zona donor și recipient a pacienților, și reprezintă o provocare și din punct de vedere anesteziologic.

„Intervenția poate dura până la 8-10 ore, de aceea avem o echipă formată din mai mulți medici, care lucrează prin rotație în timpul intervenției. Mulțumiri colegilor radiologi, patologi, oncologi, asistenților, infirmierilor din Blocul operator, colegilor de la ATI, și de pe secții, care au contribuit și vor continua să ne ofere sprijinul”, a mai spus medicul.

Echipa medicală care se implică în realizarea acestor intervenții este formată din dr. Barabás Márta-Andrea – medic specialist O.R.L, dr. Incze Bartha Zsuzsanna – medic primar ortoped-traumatolog, dr. Incze Bartha Sándor – medic primar ortopedie-traumatologie, dr. Szász Dezső – medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Balázsi Levente, medic primar chirurgie vasculară, specialist în chirurgie generală; dr. Györgybíró László – medic specialist în chirurgia vasculară, dr. György-Szakács Csaba – medic specialist chirurgie, dr. Fábián Zoltán – medic specialist chirurgie oralo-maxilo-facială și, nu în ultimul rând, dr. Buzsi Janka și dr. Kotró-Kosztándi Kinga – medici specialiști și primari anesteziologie şi terapie intensivă.

Totodată, un sprijin profesional extraordinar în tratarea pacientei au oferit și medicul primar anatomo-patolog dr. Stan Octavian și dr. Țițeiu Roxana – medic primar oncolog, alături de personalul secției de Terapie Intensivă. 

Cele șapte categorii ale „Romanian Healthcare Awards 2021”, la care s-au putut înscrie toți medicii, echipele sau spitalele din țară care au inițiat și implementat cu succes proiecte care au îmbunătățit calitatea actului medical și experiența pacienților, sunt: „Echipa Medicală a Anului”, „Spitalul Anului”, „Medicul Anului”, „Proiectul de Cercetare al Anului”, „Inovația Medicală a Anului”, „Campania Medicală a Anului”, respectiv „Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului”.

Juriul internațional este format din 31 de membri din România, Bulgaria, Franța, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, Irlanda și Danemarca.

 

Articolul precedentATENȚIE! Nu folosiți instalații electrice improvizate!
Articolul următorDirectorul unui liceu din Sfântu Gheorghe este cercetat penal pentru șantaj!