Unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din județul Covasna, care ar urma să fie realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, este blocat în faza de pregătire a documentației, anunță WE RADIO.

Proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Covasna”, a cărui valoare depășește 11,9 milioane de lei, este în acest moment întârziat, și cel mai probabil va trebui fazat. Contractul de servicii a fost semnat în data de 30 octombrie 2018, cu Asocierea SC Tadeco Consulting SRL (lider) – SC CVW Technologies SA (asociat 1) – SC Greenviro (Consultant), însă pe parcurs au apărut unele „neînțelegeri” între asociați, fapt care a dus la anumite întârzieri. Nici apariția pandemiei nu a ajutat părțile implicate, întrucât starea de urgență a blocat timp de câteva luni activitățile din teren.

Din motive independente de GospCom, contractarea serviciilor de asistență tehnică a fost pornită destul de târziu. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data 22 august 2019. Nu toate serviciile incluse vor fi finanțate prin contractul de finanțare, o parte a activităților urmând a se finanța prin contractul care urmează să fie semnat pentru finanțarea Proiectului regional. În ceea ce privește derularea contractului de servicii, putem să vă confirmăm că au existat şi există încă întârzieri în finalizarea unor activități incluse în contract. Au existat întârzieri și din cauza situației apărute la începutul anului trecut (instituirea stării de urgență/alertă), fiind influențate în special activitățile de teren – studiile topo, geo, hidrogeologice și expertizele tehnice. După cunoștințele noastre, au existat și ceva neînțelegeri între asociați, lucru care, de asemenea, a dus la întârzieri. Consultantul a confirmat că aceste neînțelegeri au fost rezolvate între timp”, a transmis directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

În prezent, operatorii regionali pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canal prin intermediul POIM, însă întrucât Programul se închide în data de 31 decembrie 2023, cel mai probabil va fi necesară împărțirea investițiilor în două părți, una urmând să fie finanțată prin POIM, iar cealaltă prin Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă 2021-2027 – PODD.

Contactat telefonic, șeful unității de implementare a proiectului, Mikó Aba-Sándor, a precizat că pentru aprobarea Proiectului regional, operatorul trebuie să depună Studiul de fezabilitate și Aplicația de finanțare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Potrivit acestuia, o documentație a fost deja depusă însă Ministerul a solicitat completarea documentației.

Nu cred că există șansa să se piardă oportunități de finanțare europeană, însă este posibil ca investițiile să fie împărțite în două perioade de finanțare, dar asta se întâmplă la nivel național. Aceste proiecte finanțate prin POIM nu se vor încheia până în decembrie 2023, nu au cum să se încheie, și atunci, partea care va rămâne de finanțat va fi finanțată din PODD. Sunt proiecte foarte mari și merg foarte greu, pentru toți operatorii regionali. Unii au început implementarea, alții încă sunt în faza de pregătire a proiectului, așa cum suntem și noi. Este clar în momentul acesta că nu toate investițiile vor fi finalizate în perioada aceasta de POIM. Se pregătește o așa-numită fazare care să împartă în două toate aceste proiecte”, a explicat, pentru We Radio, șeful unității de implementare a proiectului, Mikó Aba-Sándor.

Potrivit acestuia, o altă variantă adusă în discuție a fost eliminarea anumitor lucrări mai mici din proiectul mare, și finanțarea separată a acestora. În prezent se lucrează la pregătirea Aplicației de finanțare și a Studiului de fezabilitate, etapă care se va finaliza, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Asocierea a avut și ceva probleme, au fost neînțelegeri între ei din câte am înțeles, la împărțirea sarcinilor. A fost și acea perioadă scurtă, anul trecut, în care au fost stare de urgență/alertă, când nu îi primea nimeni la expertize, la studii topo, 3-4 luni nu au avut cum să lucreze. În rest, lucrează mai lent, deci asta e problema, noi încercăm să îi facem să termine mai repede (…) Vom primi o variantă nouă, completată, a Studiului de fezabilitate în baza căruia reprezentanții Ministerului, cei ai Băncii Europene de Investiții, vor începe verificarea. Eu așa cred, sper, ca la începutul anului viitor, în primele luni, să avem Studiul de fezabilitate complet și aplicația aprobată, și atunci începem. Noi încercăm în paralel, pentru că se lucrează și pe documentația pentru contractele de lucrări, și dacă avem toate proiectele tehnice începem să dăm drumul la licitații, și atunci ar merge mai repede”, a mai precizat Mikó Aba-Sándor pentru sursa citată.

Proiectul, cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune în cadrul POIM, Axa Prioritară 3 – „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor” sprijină unul dintre sectoarele de mediu în care necesităţile investiţionale sunt foarte ridicate, având în vedere accesul redus al comunităţilor la infrastructura de apă şi apă uzată, calitatea necorespunzătoare a apei potabile şi lipsa, în anumite zone, a facilităţilor de canalizare şi epurare a apelor uzate.

Valoarea contractului de servicii pentru județul Covasna este de 11.953.258,46 lei.

Articolul precedentVaccinul antigripal și testele pentru glicemie se vor putea face în farmacii
Articolul următorSepsi OSK întâlnește pe Chindia Târgoviște în sferturile Cupei