Este extrem de frustrant să derulezi timp de mai mulți ani lucrări într-o anumită așezare, iar rezultatul să nu fie vizibil cu ochiul liber. Este și cazul localității Întorsura Buzăului, unde lucrările demarate în 2012 abia acum încep să prindă contur.

Motivul principal? Firma de construcții s-a abătut foarte mult de la condițiile contractuale, însă în ultima etapă au apărut și anumite probleme tehnice.

Cum s-au desfășurat lucrurile

În urmă cu aproape 9 ani, la Întorsura Buzăului a fost demarată construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate, lucrarea în valoare de aproximativ 22,8 milioane de lei fiind derulată prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, și axată în principal pe aspecte de mediu.

În primele luni, lucrările de înlocuire și extindere a rețelei de apă și canalizare au avansat într-un ritm foarte bun, dar ulterior, până în 2015, au fost încetinite semnificativ.

În procente, până la finalul anului 2013 lucrările ajunseseră la 15,7% din obiectivul final stabilit; până în 2014 avansaseră deja la 37,4%; iar în 2015 s-a ajuns la 49%. Până atunci construcția ar fi trebuit să fie finalizată, lucru deloc imposibil. La Sfântu Gheorghe, spre exemplu, unde lucrările au fost demarate în același timp cu cele de la Întorsura Buzăului, iar investiția a fost de mai mari dimensiuni, construcția era deja predată, în vreme ce în alte locații lucrările erau finalizate în proporție de peste 90%.

Termenul limită, respectiv finalul anului 2015, a fost în mod clar depășit de firma de construcții, care abia în 2019 a ajuns la 95% cu lucrările la rețeaua de apă și canalizare.

95% doar „pe hârtie”…

Problema cu faptul că lucrările au fost realizate în proporție de „doar” 95% este că, de fapt, acest lucru nu înseamnă că rețeaua este 95% operațională, explică directorul Gospodăriei Comunale SA, Attila Kozsokár. Situația a fost prezentată de angajații societății, la mijlocul lunii martie, autorităților locale din Întorsura Buzăului.

În practică, această proporție de 95% înseamnă o funcționalitate semnificativ mai mică, spre exemplu, în multe locații cea mai importantă parte, ca exemplu: construcția stației de pompare, racordarea consumatorilor la noua conductă, conectarea conductelor noi la magistrală, sau alte etape la fel de importante nu au avut loc. 

Pentru ca toate acestea să fie funcționale, este nevoie și de ultimele 5 procente, pentru care operatorul regional a fost nevoit să liciteze din nou, după ce în 2019 firma de construcții pur și simplu a încetat lucrările, iar ulterior a intrat în faliment, contractul fiind reziliat.

Ieșire în pași lenți dintr-o situație neplăcută

Attila Kozsokár a explicat că: „Toate acestea reprezintă o problemă, în primul rând deoarece achizițiile publice și administrarea internă sunt mai dificile decât de obicei pentru o lucrare complexă. Studiul topografic, rețeaua de apă internă, studiul video, au fost urmate de o licitație uluitor de lentă. Din 2020 încercăm să demarăm, într-un final, finalizarea celor 5 procente rămase, pe care le-am împărțit în 3 segmente, ca să progresăm mai ușor. Anul acesta, după ce am finalizat în chinuri prima achiziție publică, nu am primit aprobare din partea Primăriei Întorsura Buzăului timp de 5 luni, și astfel am ajuns în luna martie. În prezent așteptăm de la contractant o autorizație din partea Administrației Naționale a Drumurilor, respectiv CNAIR, întrucât una dintre conductele în cauză trece pe lângă un drum național, deci nici acum nu este simplu. Suntem încrezători că, fiind o secțiune mai scurtă, vom putea să o finalizăm până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, reprezintă doar o parte din întreaga lucrare, mai sunt încă două în așteptare – pentru a doua acum începe licitația, iar a treia parte trebuie reproiectată, lucru în curs de desfășurare”. 

Rezumând, directorul Gospodăriei Comunale SA consideră că nu este normal ca o lucrare planificată să se încheie în 3 ani, să dureze atât de mult: „În ceea ce ne privește, încercăm să avansăm în cel mai scurt timp posibil, și sperăm că până la finalul anului viitor vom putea pune capăt acestui proiect care a fost mult prea mult prelungit”.

Comunicat de presă Gospodărie Comunală SA

Articolul precedentSorin Cîmpeanu: Vacanţa de primăvară va fi prelungită şi va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai
Articolul următorPrivatizarea SCANDALOASĂ de la Tepro Iași! Sindicalist ucis pentru că s-a opus cehilor