Un nou proiect educațional va fi implementat de către Asociația Turul Madar din Sfântu Gheorghe în cadrul programului After School.
Scopul proiectului Asociaţiei Turul Madar este dezvoltarea receptivității față de cultură și a creativității estetice la 80 de copii cu vârste între 7-13 ani din municipiul Sfântu Gheorghe şi comunele Chichiș, Aita Mare și Aita Medie prin diverse metode de educație culturală.
Activitățile de dezvoltare interpersonală vor fi axate pe dezvoltarea toleranței și aprecierii diversității în rândul copiilor implicaţi în proiect. Aceste activități se vor realiza cu metode de pedagogie dramatică. De asemenea, se vor realiza diferite activități manuale, care au rolul de a dezvolta abilități de creștere a concentrării la un anumit exercițiu, și astfel lărgirea cunoștințelor culturale prin pedagogie muzeală.
Pe lângă formarea și dezvoltarea mentalității culturale a copiilor, este importantă și formarea identității locale, pentru a deveni cetățeni responsabili pe termen lung și a cunoaște patrimoniul material, imaterial local și regional. Acestea va fi realizate prin organizarea de excursii educative, unde va fi prezentat patrimoniul material: muzee locale, bisericii fortificate, castele și conace locale, dar şi patrimoniul industrial. Copiii vor cunoaște monumentele istorice locale și regionale și mai multe despre istoria națională, pentru a îi sprijini în înțelegerea identității locale.
80 de copii implicaţi în proiect
În cadrul proiectului vor fi implicaţi în total 80 de copii cu vârste cuprinse între 7-13 ani din municipiul Sfântu Gheorghe şi comunele Chichiș, Aita Mare și Aita Medie.
Proiectul asigură un proces de învățare non-formală, dezvoltarea personală a copiilor, dar asigură şi cunoașterea diferitelor segmente culturale.
„Este un proces de educare culturală dezvoltat în patru comunități locale, care va avea un efect pozitiv atât pentru dezvoltarea personală a copiilor cât și în dezvoltarea comunității locale. Proiectul aduce la nivel local diferite aspecte culturale, programe, educație, artiști, prezentatori, care rar ajung sau niciodată în comunitățile mici. Comunitatea acestor copii va avea acces la o educație culturală performantă și dezvoltare de competențe și abilități personale”, spun organizatorii.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național prin aria tematică Educație prin Cultură.