Proiectul S.O.S (Schimbare-Optimism-Sănătate), desfășurat la Întorsura Buzăului, în perioada 15 iunie -15 iulie 2024, a adus în discuție un subiect mai puțin abordat, și anume, anxietatea și atacul de panică.

Anual, aproximativ un sfert din populația Europei se confruntă cu simptome de anxietate și depresie, conform Organizației Mondiale a Sănătății, stările de anxietate și/sau atacurile de panică afectând viața personală, socială, profesională și de familie.

Stările de anxietate și atacurile de panică sunt cauzate de lipsa informațiilor, de modelele familiale, de nesiguranță, stima de sine redusă, stilul de viață nesănătos (exces de cofeină, alcool, zahăr, medicamente, droguri), amintirile traumatizante, stresul prelungit, fobiile și altele. 

Imagine

Obiectivul general al proiectului a fost scăderea frecvenței stărilor de anxietate și a atacurilor de panică în rândul tinerilor din zona Întorsura Buzăului care se confruntă cu aceste probleme. Cursanții au beneficiat de terapie față în față, centrată pe identificarea cauzelor și pe deprinderea unor strategii de combatere a atacului de panică/anxietate, precum și de  activități online într-un grup-suport, acesta fiind unul dintre rezultatele valoroase ale proiectului: beneficiarii continuă să se susțină reciproc, prin conectare emoțională și să împărtășească cu cei din jur informația obținută.

Imagine

Nivelul general de anxietate resimțit de participanți a scăzut de la 5,4 (la începutul cursului) la 3,5 (la încheierea cursului), ceea ce demonstrează că activitățile de autocunoaștere și deprinderea unor tehnici specifice i-a ajutat pe tinerii beneficiari să  gestioneze mai bine stările de  anxietate și atacul de panică.

Imagine

Feedback-ul oferit de participanți arată că acest curs a fost util și că ar putea fi multiplicat și pentru alte grupuri, din toate categoriile de vârstă, care se confruntă cu probleme de anxietate sau atacuri de panică.

Proiectul a fost finanțat de Primăria orașului Întorsura Buzăului în parteneriat cu Asociația Ecotehnodidactica Întorsura Buzăului.

Psiholog Ioana Manu-Obreja

Articolul precedentTRADIȚIILE ȘI SUPERSTIȚIILE DE SFÂNTUL ILIE
Articolul următorNAȚIONALA U20 A ROMÂNIEI, ÎN SEMIFINALE LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE BASCHET DIVIZIA B