Ucraina a intrat în ziua cu numărul 832 de conflict armat cu Rusia. Kievul susţine că a lovit un sistem de rachete în interiorul teritoriului rusesc folosind arme occidentale. Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk au fost furnizate de SUA.

UPDATE 9:40 – 7 persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite la Dnipro într-un atac rus cu rachete

Cel puţin şapte oameni au fost răniţi, inclusiv doi copii, în urma unui atac rus cu rachete asupra oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, atac care a avariat de asemenea infrastructuri civile, la primele ore ale zilei de marţi, au anunţat autorităţile locale, informează Reuters.

Forţele ariene ucrainene au anunţat că au doborât două rachete de croazieră Iskander-K deasupra regiunii. Resturi de rachete au avariat infrastructura civilă, cauzând un incendiu şi rănindu-i pe locuitori, potrivit lui Serhii Lîsak, guvernatorul regional.

Doi băieţi se numără printre persoanele rănite, alături de cinci adulţi, potrivit primelor informaţii furnizate de guvernator.

Atacul a avariat autoturisme şi au fost sparte ferestre ale unor clădiri rezidenţiale şi ale unui spital, a scris Lîsak pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Forţele ruse au lansat de asemenea patru drone în timpul atacului nocturn. Forţele ucrainene au afirmat că au doborât două dintre acestea deasupra regiunii nordice Cernihiv. 

UPDATE 8:10 – Scholz, despre decizia de a permite Ucrainei să vizeze teritoriul rus cu arme livrate de Germania: Nu contribuie la o escaladare

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu există vreun pericol legat de cel mai recent viraj al politicii sale privind Ucraina, în sensul de a permite Kievului să utilizeze arme livrate de Germania pentru a lovi teritoriul rus, relatează marţi agenţia dpa.

„Suntem siguri că aceasta nu va contribui la o escaladare, deoarece – aşa cum a explicat şi preşedintele SUA – înseamnă doar a putea apăra un oraş important ca Harkovul, de exemplu”, a declarat Scholz într-un interviu acordat luni postului de radio bavarez Antenne Bayern.

Decizia a fost luată „atent” împreună cu „prietenii şi aliaţii” Germaniei, a asigurat cancelarul.

El a subliniat că este nevoie de prudenţă, „şi cetăţenii Germaniei se pot baza pe asta”. „Nu voi permite nicio presiune ca să mă convingă să iau o decizie care nu este bună şi oportună”, a insistat Scholz.

Ce trebuie făcut în plan politic nu se bazează „pe următoarea apariţie la un talk-show, ci pe ce se poate face în mod rezonabil”, a mai spus cancelarul german.

UPDATE 7:00–  Forţele ucrainene au afirmat luni că au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300 folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, potrivit CNN.

  ”Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a postat pe Facebook ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.

Articolul precedentȘedință crucială la CNSAS! Actul de turnător al lui Nicușor Dan ar putea fi verficat de experții Consiliului
Articolul următorElevii, profesorii şi personalul din învăţământ stau miercuri acasă