Catastrofa de la Crevedia scoate la iveală un pericol uriaș pe care îl reprezintă stațiile de gaz din toată țara. În cele mai multe cazuri, rezervoarele cu combustibili sunt amplasate lângă casele oamenilor, fără ziduri de beton care să protejeze zonele locuite. Stația de gaz din Crevedia a fost desființată acum 3 ani în urma unui control, însă de atunci firma funcționa ca un depozit clandestin, continuând totuși să facă același lucru.
Aceasta punea în pericol populația din jur și nu avea măsuri de prevenire. În apropierea stației de gaz din Crevedia erau mai multe case, gospodării și o clădire.
De trei ani, societatea ar funcționa doar ca un depozit clandestin de unde clienții cumpărau în continuare gaz. Mai mult, pe lângă cele patru cisterne și rezervorul subteran de gaz, mai erau staționate periodic lângă casele oamenilor alte două cisterne.
„Statia nu era dezafectata, nu avea autorizatie. In toate statiile GPL din Romania se incarca butelii de uz casnic care acelea sunt ilegale. Se aprind si devin bombe greu de stapanit”, a aratat Dian Popescu, expert in energie.
Legea arată că stațiile de gaz cu rezervoare subterane trebuie să fie amplasate la o distanță semnificativă față de orice construcție cu civili.
Față de blocuri, școli, spitale, magazine și biserici, orice stație de gaz trebuie să fie la o distanță de minimum 40 de metri. Mai mult, în jurul fiecărui container cu combustibil nu trebuie să fie amplasat nimic pe o distanță de 20 de metri.
Un exemplu șocant care arată riscul uriaș pe care îl reprezintă stațiile de gaz este rezervorul unei societăți din Capitală.
O astfel de stație este amplasată chiar lângă o grădiniță, blocuri și alte clădiri aglomerate. În schimb, alături de aceasta se mai află o stație de gaz, la nici 50 de metri distanță.
România este campioană la mașini alimentate cu gaz. În Uniunea Europeană sunt aproximativ 28 de milioane de autoturisme cu instalații GPL, iar 15 milioane dintre acestea sunt fabricate de români. Omul de televiziune, Dan Negru, acuză benzinăriile lacome care profită de anumite perioade pentru a specula și astfel cresc prețurile. Din acest motiv, susține acesta, sunt zeci de stații de gaz ilegale în toată țara.
Mai periculoase decât instalațiile pe GPL sunt autoturismele care circulă cu butelii de gaz comprimat. Peste 3.000 de astfel de mașini circulă în România și nu sunt verificate cum ar trebui.
În luna mai, o tragedie a avut loc la o stație de alimentare cu un astfel de gaz . Explozia s-a produs în localitatea Pantelimon de lângă București, la o mașină, chiar în timpul alimentării.
Angajatul stației a murit pe loc, iar o altă persoană a fost internată în spital.