În România sute de comune nu au rețea de apă potabilă și canalizare publică, iar în județul Covasna există zeci de astfel de localități. În peste 40 de sate oamenii nu sunt branșați nici la rețeaua de apă și nici la cea de canalizare, iar din totalul celor 126 de localități, aparținând celor 45 de Unități Administrativ Teritoriale, 91 fie nu au alimentare cu apă, fie canalizare.

Dacă în mediul urban, peste 90% dintre gospodării sunt branșate la apă și canalizare, în mediul rural există sate unde doar 15% dintre gospodării au astfel de facilități.

Autoritățile locale au apelat la fonduri europene pentru ca, în următorii ani, procentul localităților covăsnene racordate la rețeaua de apă și canalizare să ajungă la 98%.

„Pentru localităţile unde nu există infrastructură de apă şi canal s-a demarat depunerea unui proiect vast – POIM (Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 – n.r.), în valoare de 100 milioane de euro, astfel încât la finalizare 98% dintre localităţi să fie racordate la apă şi canal. Branşările la reţele existente sunt foarte variate. În mediul urban peste 90% dintre gospodării sunt branşate. În mediu rural avem comune ca Breţcu sau Cernat, unde procentul de branşare este foarte mare, dar sunt şi comune cu procent foarte mic, de exemplu Sânzieni, unde doar 15% sunt branşaţi. Acum se fac actualizările datelor din teren, la GospCom, furnizorul unic autorizat pentru a presta aceste servici în judeţ”, ne-a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Henning László.

Amenzi între 2.000 și 4.000 de lei pentru cei care nu se branșează la rețeaua de canalizare

Potrivit legii, „utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”.

În 5 din cele 6 sate aparținătoare orașului Baraolt, rețeaua de apă și canalizare este inexistentă, iar situația este similară și la Boroșneu, Dobârlău, Chichiș, Hăghig, Ojdula, Poian, Sânzieni, Valea Mare, Vâlcele sau Zăbala.

În municipiul Târgu Secuiesc, spre exemplu, oamenii sunt branșați la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, însă deși existentă, rețeaua de canalizare nu este încă în uz în celelalte 3 localități aparținătoare.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a trimis o circulară către toate primăriile din țară, prin care atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise.

Articolul precedentNoi containere pentru sticle la Sfântu Gheorghe
Articolul următorProgramul de vizite la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a revenit la normal