Comisia Europeană a anunţat cele 225 de localităţi câştigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU. Acestea vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless.

In total au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalitati din intreaga Uniune Europeana (UE) care vor beneficia de finantare, potrivit unui comunicat de presa transmis vineri de CE. Astfel, cele din Romania reprezinta 8% din total.

Bonurile pot fi utilizate de localitatile selectate pentru a pentru a achizitiona si instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fara fir) in locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pietele publice.

Patru localităţi din judeţul Covasna

Din judeţul Covasna, au primit finanţare mun. Sfântu Gheorghe, oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Zăbala şi Reci.

„Datorita primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalitati din intreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau calatori, acces gratuit la internet in spatiile publice, aducand conectivitatea mai aproape de cetateni in viata lor de zi cu zi. Acele municipalitati sunt situate in toate colturile Europei. Imbunatatirea conectivitatii in UE este o parte esentiala a strategiei noastre privind piata unica digitala, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru sa devina o realitate pentru toata lumea”, a declarat comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie si societate digitala.

Costurile pentru intretinerea retelei vor fi acoperite de localitati. Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal.

Finantarea va fi acordata numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente si cu o calitate similara in acelasi spatiu public.

 

Articolul precedent21 decembrie, termenul limită pentru depunerea Declarației 112
Articolul următorApel pentru protejarea de îngheț a contoarelor de apă