La capătul a mai bine de doi ani de negocieri, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pentru anii 2019 – 2021 în sectorul Sănătate a fost înregistrat luni la Direcţia dialog social a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, ne-a precizat că „victoria” este cu atât mai mare cu cât contractul este unul sectorial și cuprinde categorii de salariați inclusiv din administrația publică locală.

„Sunt foarte mulțumit pentru că vom avea contract sectorial, asta înseamnă că pentru toate unitățile sanitare publice din țară, indiferent dacă au sau nu contract la nivel de unitate, contractul are acoperire. Sunt foarte multe clauze de protecție socială, în caz de reorganizare, de comasare și așa mai departe, și practic pentru 2 ani de zile există o siguranță”, ne-a declarat liderul sindical.

Potrivit acestuia, documentul care conţine opt capitole şi 11 anexe reglementează inclusiv sporul de 100% pentru personalul care asigură continuitatea activităţii în unitățile sanitare publice, astfel fiind acoperite majoritatea revendicărilor Federației din ultimii ani.

„S-au acoperit foarte multe lucruri care rămâneau la mâna managerului, am prins cam tot ce trebuia. Este adevărat că inițial noi am gândit altceva, dar pe fondul acelor negocieri foarte lungi la Ministerul Sănătății, la o parte din ele am renunțat. Nu priveau în mod direct drepturile salariaților, vizau alte aspecte ce țin de organizarea într-un spital”, a mai spus președintele Sanitas Covasna.

Vasile Neagovici a mai precizat că sistemul sanitar este, după cel de învățământ, al doilea sector de activitate care semnează după mulți ani un astfel de contract, și că la nivelul județului Covasna sunt aproximativ 2.100 de beneficiari.

„Nu știu cum va fi la categoriile din sănătate care aparțin de administrația publică locală, sunt foarte multe discuții, de exemplu la medicina școlară, dar sunt și multe spitale care nu aveau contracte. Am reușit permanent la nivelul județului Covasna să avem CCM la nivelul unităților și n-a fost niciun incident. Avem medicină școlară la Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. Practic ei au fost o perioadă finanțați prin spitale, până în 2010, apoi Ministerul Sănătății a continuat să le plătească salariile, dar pe fondul descentralizării au fost cedați către consiliile locale. Nici Centrul de Transfuzii Sanguine Covasna nu avea CCM pentru că sunt 5-6 angajați. Directorul Centrului voia să adere la Ambulanță dar nu se putea pentru că legea îi obligă pe angajatori să poarte negocieri doar pentru unitățile care au peste 21 de salariați”, a mai explicat Neagovici.

Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector bugetar Sănătate este valabil 24 de luni, produce efecte de la data înregistrării la Ministerul Muncii, respectiv începând cu 4 noiembrie 2019, şi se aplică în toate unităţile sanitare publice.

Articolul precedentLocuitorii din Sfântu Gheorghe, penalități de peste 450.000 lei pentru neplata la termen a impozitelor și taxelor locale
Articolul următorOpra Monica revine pe scenă alături de Orchestra Castelanii „Sentimental Journey” la Sfântu Gheorghe