În cursul zilei de vineri, pe raza județului Covasna s-au produs două accidente rutiere grave, unul dintre ele soldat cu decesul șoferului, un bărbat de 42 de ani, care a pierdut controlul mașinii într-o curbă, a derapat și s-a răsturnat în câmp, la ieșirea din localitatea Zagon.

În cel de-al doilea, o femeie de 70 de ani a fost lovită de un tractor pe o trecere de pietoni, între Târgu Secuiesc și Brașov.

Ambele accidente s-au produs pe fondul nerespectării regimului legal sau neadaptării vitezei.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, IPJ Covasna face următoarele precizări:

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte regimul legal de viteză și să  adapteze viteza în funcție de condițiile atmosferice și de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

Restricțiile de viteză pe un anumite sectoare de drum, sunt instituite cu scopul de a oferă posibilitata conducătorului auto de a reacționa în timp la anumite situații ce pot surveni în timpul conducerii unui vehicul astfel încât să poată evita orice pericol și să efectueze orice manevră în siguranță.

Subliniem faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

Viteza, în mod specific nerespectarea regimului de viteză legal pe sectorul de drum și neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor. În niciun caz nu trebuie să bruscați comenzile.

Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri in condiţii de siguranţă.

Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule!

Manifestați o atenție sporită în proximitatea trecerilor pentru pietoni! Aceste zone au o vulnerabilitate crescută în ceea ce privește producerea evenimentelor rutiere.

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților.

De asemenea, rugăm pietonii să sporească atenția înainte și în momentul când se angajează în traversarea drumului, să traverseze drumul doar prin locurile permise și să se asigure temeinic înainte chiar dacă efectuează traversarea  regulamentar, pe trecerile pentru pietoni.

Conformându-ne și respectând cu strictețe prevederile normelor legale în vigoare privind circulația pe drumurile publice, putem evita noi tragedii.

Articolul precedentAccident grav la Zagon. Șoferul a murit la spital
Articolul următorFilme la Cinema Arta în perioada următoare