15 mai este ultima zi în care fermierii mai pot accesa programul de susținere a producției de usturoi.

Solicitanții sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere în program, urmând ca Direcțiile Agricole Județene să verifice existența culturii și să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.

„Eu zic că stăm destul de bine, până cum sunt înscriși în program 4 beneficiari, cu 5,2 ha în total. Joi a mai venit cineva să se înscrie cu încă 3,4 ha, deci, la final vom avea 5 beneficiari cu 8,6 ha. Este peste așteptări, e bine că oamenii sunt receptivi în acest sens, bineînțeles că această receptivitate se datorează și stimulării financiare, dar vor fi și exemple, iar dacă exemplele sunt bune vom avea beneficiari mai mulți”, a declarat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Valorificarea producției se va face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/ filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se vor depune la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere, și să facă dovada producției realizate.

Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, iar sprijinul financiar este de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, calculat proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha.

Articolul precedentDouă cutremure de peste 3,5 grade în mai puţin de patru ore
Articolul următorProgramul „Cărți la domiciliu” al Bibliotecii Județene, fără solicitanți