Grefierii şi magistraţii din judeţul Covasna se alătură colegilor din ţară, care protestează faţă de decizia Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu.

Judecătorii Tribunalului Covasna au anunţat joi că au hotărât suspendarea pe perioadă nedeterminată a activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente.

În data de 29 ianuarie 2020, la nivelul Tribunalului Covasna a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, în vederea formulării unui punct de vedere privind abrogarea dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu. Prin Hotărârea Adunării generale extraordinare a judecătorilor Tribunalului Covasna, s-a hotărât suspendarea, pe perioadă nedeterminată, a activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, măsură ce operează începând cu 30 ianuarie 2020”, a transmis purtătorul de cuvânt al Tribunalului Covasna, Monalisa Neagoe.

Magistraţii cer pensiile de serviciu care să compenseze faptul că, potrivit legii, ei nu pot desfăşura alte activităţi, ca sursă de venit pe lângă salariu. Cu toate acestea, susţin că principala cauză a măsurii de protest nu este de natură financiară, ci de posibilitatea magistratului de a se pensiona după 25 de ani vechime în profesie.

“La luarea acestei hotărâri s-au avut în vedere independenţa magistraţilor, care constituie o garanţie fundamentală pentru funcţionarea statului de drept. Independenţa magistraţilor presupune, în mod necesar, o serie de incompatibilităţi şi interdicţii ale profesiei, grefate pe volumul mare de muncă, cerinţa calităţii sporite a actului de justiţie, efectuarea sa în termen rezonabil. Independenţa magistraţilor presupune însă corelativ şi garantarea securităţii financiare a magistraţilor, inclusiv prin asigurarea unei pensii apropiate de ultimul salariu încasat. Având în vedere şi uzura psihică şi fizică inerentă exigenţelor profesiei de magistrat, este inadmisibilă abrogarea posibilităţii de pensionare la o vechime de 25 ani în magistratură concomitent cu abrogarea pensiei de serviciu”, se arată într-un comunicat al Tribunalului Covasna.

Potrivit sursei citate, aceştia sunt de acord cu anumite măsuri fiscale care să echilibreze cuantumul pensiei faţă de ultimul salariu încasat, în condiţiile unui dialog real între autoritatea legislativă, executivă şi corpul magistraţilor.

În lipsa acestui dialog, aceştia spun că vor continua protestele, măsura fiind „în interesul societăţii”, pentru o justiţie independentă.

 

Articolul precedentJandarmii covăsneni, prezenti la ,,Winter Rally Covasna 2020”
Articolul următorSzimpla se închide pentru „mici-mari transformări”