Peste 2.500 de covăsneni au fost diagnosticaţi în ultimele zile cu diverse forme de viroze respiratorii. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, în 1,87% din cazuri s-a recurs la internarea în spital, iar situația la nivel județean nu este una alarmantă.

Medicii au confirmat zilele trecute trei cazuri de gripă, toate la minori cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, însă doar unul dintre cazuri a necesitat spitalizare, ceilalți doi fiind tratați la domiciliu, cu forme ușoare ale bolii.

„Creșterea nu este semnificativă pentru că, față de săptămâna trecută când s-au înregistrat 2.630 de cazuri, în această săptămână avem numai 2.568 de cazuri, suntem cam la același nivel. La noi statistica nu arată atât de alarmant, dar asta nu înseamnă că în afară de acești bolnavi care au fost înregistrați la cabinetele medicilor de familie, nu mai sunt și alții care se tratează acasă cu leacuri băbești. Avem două cazuri de gripă confirmate prin testul rapid și tratate la domiciliu, este vorba despre doi copii din Covasna, iar un alt copil, care era în vizită în București, a fost internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, însă nu este un caz aparte, nu a avut probleme grave, acum se simte bine”, a precizat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Cele 500 de doze suplimentare de vaccin antigripal ar putea ajunge în județ până la sfârșitul lunii. Nu oricine beneficiază de imunizare gratuită!

Reprezentanții DSP Covasna spun că Ministerul Sănătății nu a livrat încă cele 500 de doze de vaccin antigripal care au fost comandate în urmă cu aproape două săptămâni, însă aestea ar putea ajunge la cabinetele medicilor de familie din județ până la finalul acestei luni. Cu toate acestea, ei atrag atenția că nu oricine poate beneficia de imunizare gratuită, dozele fiind destinate strict pacienților cu risc ridicat de îmbolnăvire, înscriși pe listele medicilor de familie.

„Până în prezent am vaccinat 5.419 persoane la risc, iar dacă sosește suplimentarea vom putea să distribuim imediat dozele către cabinetele medicale. Cei care sunt cu risc au fost catagrafiați de către medicii de familie, deci dacă sunt pe liste pot beneficia de vaccin, dar cei care nu sunt în nicio grupă de risc nu pot beneficia de imunizare gratuită, trebuie să cumpere vaccinul din farmacii. Dintre pacienții catagrafiați, până în prezent au fost vaccinați 80%”, a mai explicat reprezentanta DSP Covasna.

La începutul acestei săptămâni, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au fost internați 4 adulți cu viroze respiratorii, însă niciunul dintre cazuri nu este grav.

DSP Covasna a dispus luarea de măsuri suplimentare în şcolile şi unităţile spitaliceşti din județ, în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire, fiind realizate triaje zilnice în rândul elevilor, în timp ce în spitale a fost redus programul de vizitare a bolnavilor şi numărul vizitatorilor. În plus, a fost solicitată suplimentarea rezervelor de dezinfectant și a echipamentelor de protecție, iar până la finalul acestei luni reprezentanții instituției speră ca cele 500 de doze de vaccin antigripal solicitate în urmă cu două săptămâni de la Ministerul Sănătății să poată ajunge la cabinetele medicilor de familie.

Articolul precedentCutremur de 3,8 grade marţi aproape de Covasna
Articolul următorPatru campioni absoluți ai Romaniei, printre participanții Winter Rally Covasna 2019