Am intrat în ultima lună de toamnă, iar vremea bună prelungeşte sezonul ciupercilor. Mulţi dintre cei care locuiesc în mediul rural le procură direct din pădure, iar o parte dintre acestea ajung şi pe tarabele din piaţă. Specialiştii avertizează, însă, că trebuie să fim atenți de unde procurăm ciupercile pentru că acestea pot fi otrăvitoare.

Municipiul Sfântu Gheorghe este printre puținele orașe, dacă nu chiar singurul din țară unde ciupercile de pe tarabe sunt verificate de micologi.

Specialiștii de la Asociația Micologică „László Kálmán” verifică marfa, iar pentru a evita ca speciile otrăvitoare să ajungă în sacoșa cumpărătorului, aceștia efectuează analize gratuite.

Dacă în Piața Centrală din municipiu marfa este atent verificată, nu același lucru se întâmplă și în cazul vânzătorilor ambulanți, astfel că specialiștii îi sfătuiesc pe covăsneni să cumpere numai din surse sigure, pentru a evita îmbolnăvirile.

Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Care sunt smptomele

Specialiștii spun că efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive.

„Cunoscătorii” nu au nicio șansă să ,,identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban, a usturoiului, cepei sau a unei ligurițe de argint în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă, spun specialiștii.

Simptomele intoxicației sunt nespecifice, însă medicii spun că ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale sau diaree. Acestea devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.

Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă. La acești pacienți formele clinice sunt grave, cu evoluție spre comă hepatică, și de multe ori cu sfârșit letal.

Ce trebuie să ştii despre ciuperci ca să nu îţi fie fatale

Specialiştii recomandă să consumăm ciuperci care au aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători” nu merită riscul decontării în vieţi omenești.

Iată câteva sfaturi despre cum trebuie să consumăm ciupercile pentru a nu ne face rău.

1. Să fie tinere şi foarte proaspete

Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte.

2. Curăţate şi spălate

Tăiaţi partea inferioară murdară a piciorului și spălaţi de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor.

3. Păstraţi-le în frigider

Unele tipuri de ciuperci (cum ar fi bureţii) rezistă la frigider mai bine decât altele. Dar cel mai bine ar fi să cumperi ciupercile cu puţin timp înainte de a le prepara. Dacă vrei să le păstrezi mai mult de o săptămână, congelează-le sau deshidratează-le.

4. Consumaţi întotdeauna ciuperci preparate

Sunt o mulţime de reţete de mâncăruri cu ciuperci. Unele se pot prepara chiar foarte rapid.

5. Specialiştii recomandă să se achiziţioneze ciuperci la vrac şi nu gata ambalate

În acest mod le poţi verifica starea şi calitatea. Caută ciuperci cu pălăriile intacte şi evită-le pe cele cu decolorări sau pe cele uscate. La atingere trebuie să fie mai tari şi uşoare.

Aroma este alt indicator important al calităţii şi intensităţii. Trebuie să fie o aromă dulceagă, puternică, de pământ. Nu cumpăra ciuperci care miros a acru ori seamănă cu cel de peşte.

Ce să faceţi în cazul unei intoxicaţii cu ciuperci

1. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatament într-un serviciu specializat în toxicologie.

2. PErsoana intoxicată va fi transportată la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

3. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.

 

Articolul precedentKelemen Hunor (UDMR): „Lipsa de dezbatere între candidaţi subminează ideea democraţiei”
Articolul următorUn nou test medical pentru obţinerea sau reînnoirea permisului auto