Teatrul Andrei Mureșanu lansează în luna martie proiectul cultural „Despre oameni și cartofi – Turneu de incluziune socială”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul își propune ca prin organizarea unui turneu al spectacolului „Despre oameni si cartofi” în comunitățile învecinate orașului Sfântu Gheorghe, să crească nivelul de conștientizare a comunității cu privire la dificultățile zilnice cu care se confruntă un segment specific de populație – comunitatea romă.

Pătrunzând în viața lor, în intimitatea casei și a familiei rome, spectacolul dezvăluie, printre vise, speranțe și regrete, modalitatea de gândire a acestor oameni, care nu este foarte diferită de a noastră. Este pur și simplu raportată la condiția în care ei se regăsesc – sărăcia care îi înconjoară și nivelul scăzut de educație pe care îl au, determinate deseori de context, și nu de voința proprie.

Alegerea tragicului eveniment în care 9 oameni și-au pierdut viața când se întorceau de la cules de cartofi, pentru a aduce în discuție această problematică, ilustrează într-o oarecare măsură nepăsarea cu care ne distanțăm de problemele comunităților rome din localitățile noastre, evenimentul nefiind foarte mediatizat și mult prea repede uitat de opinia publică.

„Ne-am propus să abordăm această provocare atât prin prisma importanței tematicii cât și prin prisma arealului geografic în care TAM își desfășoară activitatea, în sânul unei regiuni cu numeroase localități în care se regăsesc comunități rome, care trăiesc izolat, fie în cartierele proprii, fie la periferie sau chiar la o oarecare distanță de oraș, comună sau sat. Comunități care deseori sunt privite circumspect, cu frică sau silă, sau, mai rău decât atât, sunt tratate cu indiferență, sunt ignorate și aproape uitate”, spune conducerea TAM într-un comunicat de presă.

Dezbatere cu publicul după fiecare spectacol

Pentru a putea cu adevărat sensibiliza opinia publică nu este însă suficientă organizarea unui turneu. Astfel, proiectul cuprinde și o serie de activități conexe, printre ai căror beneficiari și participanți regăsim membri ai comunităților rome din fiecare localitate în care se deplasează turneul. Cel puțin 20 de locuri la fiecare spectacol le sunt rezervate acestora.

„În continuare ne păstrăm atenția îndreptată către publicul tânăr, unul dintre principalele grupuri țintă ale proiectului nostru. Fiecare spectacol va fi urmat de o dezbatere cu public în care spectatorii și membrii comunității rome vor putea intra în dialog unii cu ceilalți dar și cu actorii de pe scenă. În fiecare localitate vom realiza câte o sesiune de foto-documentare de teren în comunitățile rome, prin intermediul cărora nu doar îi vom invita pe membrii acestora la spectacol, dar vom încerca să surprindem, prin imagini și testimoniale, frânturi din viața lor cotidiană, greutățile cu care se confruntă și modalitățile prin care le depășesc. Informațiile astfel colectate vor fi postate pe un blog foto-documentar (cu frânturi de interviuri și testimoniale care completează atât spectacolul cât și expoziția din încheierea proiectului)”, se mai arată în comunicat.

Strângere de fonduri pentru urmașii victimelor decedate în accidentul de la Sfântu Gheorghe

Spectacolul „Despre oameni si cartofi” este însoțit de o campanie de strângere de fonduri și ajutoare pentru urmașii victimelor decedate în accidentul de la Sf. Gheorghe.

„Periodic la sediul TAM sosesc pachete cu haine și produse neperisabile, pe care, după o atentă sortare, le distribuim familiilor. Deoarece nu ne putem asuma trimiterea acestora către toate localitățile în care ne deplasăm cu turneul, ne propunem să extindem această campanie și să implicăm partenerii locali în organizarea și menținerea acesteia în comunitățile proprii”, mai spune conducerea TAM.

Expoziţie foto la finalul turneului

Campania anti-discriminare va fi încheiată prin intermediul unei expoziții realizate la finalul turneului, pe baza materialelor culese în timpul sesiunilor de documentare, pe care fiecare vizitator va fi invitat să le privească și să le perceapă prin prisma propriei perspective, mesajul unic care va ajunge la fiecare privitor fiind însă unul singur – necesitatea înlăturării nepăsării cu care privim aceste comunități și a tuturor efectelor pe care le cauzează.

În cadrul proiectului se vor juca 6 spectacole, toate fiind însoțite de activități conexe. Următoarele spectacole vor avea loc la Gheorgheni (22 martie 2019), Săcele (9 aprilie 2019), Brașov (12 mai 2019), Focșani (14 mai 2019) și Bacău (16 mai 2019). 4

În distribuția spectacolului publicul îi va putea urmări pe Flavia Giurgiu, Alexandrina Ioana Costea, Anca Pitaru, Liviu Popa, Kozmin Đima și copiii: Emöke, David, Krisztiano, Zsolt. Regia este semnată de Radu Afrim, scenografia de Andreea Simona Negrilă, coregrafia de Flavia Giurgiu și muzica de Konya Ütő Bence. La realizarea spectacolului au contribuit artiștii vizuali Ördög Gyárfás Ágota, Vargyasi Levente și Vetró Baji, iar sunetul și muzica live DJ sunt asigurate de Nagy Attila.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul proiectului este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări vă rugăm să urmăriți pagina de Facebook a Teatrului Andrei Mureșanu sau să contactaţi teatrul la [email protected]; [email protected].

Proiectul „Despre oameni și cartofi – Turneu de incluziune socială” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articolul precedentLocuitorii din Sfântu Gheorghe, ultimele zile pentru a „Alege Prioritățile Orașului!”
Articolul următorPoliţiştii fac apel pentru găsirea unui bărbat dispărut din Belin