Autorităţile sanitar-veterinare au anunţat că vor intensifica în perioada sărbătorilor de iarnă controalele în domeniul siguranţei alimentelor pentru prevenirea comerțului ilicit de porcine vii, carne și produse din carne de porc, dar și pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane.

În ultimele săptămâni, inspectorii DSV Covasna şi cei ai serviciului economic din cadrul IPJ Covasna, au făcut controale în 206 unități din domeniul alimentar, în 22 dintre acestea fiind identificate nereguli, și aplicate 21 amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei. De asemenea, au fost confiscate peste 30 kg de produse, 2.126 kg pește și au fost retrase de la comercializare aproape 1.800 kg produse alimentare.

Printre neregulile constatate până în prezent se numără depozitarea, manipularea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, monitorizarea incorectă a temperaturii de păstrare, intreținerea neigienică a echipamentelor de lucru, sau igiena generală necorespunzătoare.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor a transmisacţiunea, derulată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, face parte dintr-un proiect mai amplu al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în care trebuie implicate şi ministerele Agriculturii, Mediului şi cel de Interne, dar şi fermierii şi lucrătorii din industria cărnii. El a mai precizat că pe lângă controalele care vizează luarea unor măsuri preventive de apariție a trichinelozei și a toxiinfecțiilor alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă, au fost organizate şi verificări pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

În perioada de după 25 noiembrie, au fost efectuate o serie de controale tematice în acest sens. La nivelul fermelor de animale, din cele aproape de 300 de exploatații înregistrate pe teritoriul județului, până la această dată au fost controlate 78. Deficiențe majore au fost constatate la 9 ferme, și anume: lipsa unui număr mare de animale faptic în fermă față de numărul de animale înregistrate în Baza Națională de Date, vânzarea animalelor fără acte, lipsa contractelor de prestări servicii cu un medic veterinar sau cu o unitate de neutralizare, inexistența registrului de tratamente și de gestionare a medicamentelor utilizate, animale neidentificate, igiena necorespunzătoare în fermele de vaci producătoare de lapte, lipsa condițiilor elementare de bunăstare a animalelor. Pentru faptele constatate au fost aplicate 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei și au fost emise 5 avertismente scrise cu stabilirea termenelor de remediere a deficiențelor constatate. Totodată, în cazul a 6 ferme au fost retrase autorizațiile de funcționare”, a transmis directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

Controale şi în trafic

Potrivit acestuia, în perioada 10 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020 vor fi intensificate acțiunile de control în trafic.

Astfel, în diferite puncte rutiere, echipaje ale poliției și ale inspectorilor DSVSA vor verifica toate transporturile de animale vii și de produse alimentare, acţiunile urmând să se deruleze zilnic.

Vor fi verificate, printre altele, autorizația mașinilor transportatoare, dezinfecția mașinilor, existența acceptului interjudețean în cazul transporturilor de animale, documentele însoțitoare (formulare de mișcare pentru animale, pașaportul pentru bovine, avizul interjudețean în cazul transporturilor de animale către sau dinspre alte județe, certificate sanitare veterinare, documentul privind lanțul alimentar, facturi, avize etc.). Prin sondaj, vor fi controlate inclusiv mașinile și autoturismele proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populației, precum și a cărnii de porc, a cărnii tocate, preparate și produse din carne de porc, destinate consumului propriu”, se arată într-un comunicat al DSVSA Covasna, potrivit cătruia, persoanele descoperite că transportă porci sau produse din carne de porc în portbagaj vor fi sancţionate contravențional în lipsa documentelor şi actelor de transport, de la 600 la 1.200 lei, iar carnea și produsele vor fi confiscate şi neutralizate.

La ora actuală, în cele 7.200 de gospodării din judeţul Covasna există aproximativ 35.000 de porcine, iar în cele 7 exploatații comerciale autorizate efectivul de porci se cifrează la aproape 10.000 capete. Efectivele sunt permanent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar, în special în privința pestei porcine africane.

Şi în domeniul siguranței alimentelor au fost intensificate controalele, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare de origine animală, în special carnea de porc, dar și produsele alimentare de origine non-animală.

Sunt verificate, în mod special, abatoarele autorizate pentru sacrificarea porcinelor, unitățile de tranșare și procesare a cărnii de porc, condițiile de trasabilitate, igienă și valorificare a cărnii de porc, a cărnii tocate şi a celei preparate, dar și a produselor din carne de porc destinate comercializării.

Existând un risc major de îmbolnăvire a persoanelor care cumpără și consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu au fost supuse controlului sanitar veterinar, inclusiv examenul pentru trichineloză a cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, DSVSA Covasna recomandă să cumpărați carne de porc și produse din carne de porc numai din unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor”, se arată în comunicat.

În perioada sărbătorilor de iarnă vor fi controlate și modul de obţinere, procesare și valorificare a produselor lactate, ouă și produse din ouă destinate consumului uman, pește și produse din pescuit, produse de morărit și panificație, produse zaharoase, legume și fructe, precum și celelalte categorii de produse alimentare destinate consumului uman.

DSVSA Covasna a stabilit un program de permanență pentru zilele lucrătoare dar și pentru zilele de sâmbătă și duminică sau sărbători legale, care este afișat la sediul şi pe site-ul DSVSA.

Recomandări pentru populaţie

Atenție la cumpărarea cărnii şi produselor din carne de porc din alte județe! Sacrificarea şi consumarea în familie, fără controlul sanitar veterinar al animalului şi cărnii obţinute poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului; pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.

În situația în care în timpul sacrificării porcinelor pentru consum propriu constatați prezența unor modificări la nivelul rinichilor (pete mici, punctiforme de sânge), a splinei (volum mărit, de culoare vișinie, cu modificări de culoare în zona marginală), la nivelul ganglionilor (de culoare vișinie închisă, marmorată la secțiune), sau masa intestinală cu hemoragii de culoare roșie – apelați imediat la medicul veterinar de circumscripție pentru examen și diagnostic. Nu tranșați și nu consumați carnea până când nu aveți avizul favorabil de la medicul veterinar.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Semnalați orice suspiciune de boală sau fraudă privind comerțul ilicit de porci vii sau carne ori produse din carne de porc la numărul de telefon: 0722.700.699

Articolul precedentPeste 287.000 de instalări gratuite ale aplicaţiei APEL 112
Articolul următorUPDATE: 4 persoane rănite în accidentul de pe DN11 în județul Covasna