Companiile vor să suplinească cu roboţi deficitul de forţă de muncă. Companiile se bazează tot mai mult pe tehnologie pentru suplinirea deficitului de forţă de muncă, aproape 60% dintre acestea estimând o creştere a gradului de utilizare a inteligenţei artificiale, a roboţilor sau a chatboturilor, în timp ce 37% prevăd o colaborare mai intensă cu furnizorii de aplicaţii mobile.

Politica de personal a companiilor din întreaga lume se bazează tot mai mult pe tehnologie pentru suplinirea deficitului de forţă de muncă, aproape 60% dintre acestea estimând o creştere a gradului de utilizare a inteligenţei artificiale, a roboţilor sau a chatboturilor. 

37% prevăd o colaborare mai intensă cu dezvoltatorii şi furnizorii de aplicaţii mobile în următorii doi ani, reiese din studiul Orchestrating Workforce Ecosystems, realizat de Deloitte şi MIT Sloan Management Review.

De altfel, majoritatea participanţilor consideră benefică organizarea forţei de muncă sub forma unui ecosistem, definit ca o structură alcătuită din colaboratori interni şi externi, dar între care se stabilesc multiple relaţii de interdependenţă şi complementaritate, cu scopul de a genera valoare adăugată pentru organizaţie.

Aproape toate companiile participante (93%) susţin că aşa-numiţii „angajaţi externi”, precum furnizorii de servicii, respectiv consultanţi de management sau agenţii de comunicare, angajaţi pe perioadă determinată sau pe bază de proiect, inclusiv dezvoltatori şi furnizori de soluţii tehnologice, fac deja parte din organizaţie. Pe de altă parte, însă, doar 30% dintre companii sunt pregătite să gestioneze o structură mixtă a forţei de muncă.

Principalele motive care stau la baza deciziei de a apela la resurse externe de forţă muncă sunt dorinţa de a reduce costurile (62%), intenţia de a migra către un model de lucru la cerere, bazat pe o schemă variabilă de personal (41%), şi atragerea mai multor angajaţi cu abilităţi de bază (40%).

Aproape jumătate dintre participanţii la studiu (49%) consideră că structura optimă de personal trebuie să includă atât angajaţi interni, cât şi colaboratori externi, cu condiţia ca prima categorie să fie dominantă. În acelaşi timp, 74% dintre directorii chestionaţi sunt de părere că gestionarea eficientă a colaboratorilor externi este esenţială pentru succesul organizaţiei lor.

Totodată, 89% sunt convinşi că este important ca forţa de muncă externă să fie integrată în cea internă, pentru a forma echipe performante. Pe de altă parte, 83% consideră că aşteptările celor două categorii sunt diferite şi necesită oferte distincte în privinţa beneficiilor, a recompenselor sau a flexibilităţii modului de lucru.

Responsabilitatea cu privire la strategia privind forţa de muncă revine întregii echipe de top management, în principal directorului executiv (45% dintre respondenţi) şi directorului de resurse umane (41%), dar şi directorului de operaţiuni, financiar, de strategie şi juridic, conform studiului.

Studiul Orchestrating Workforce Ecosystems a fost efectuat de Deloitte şi MIT Sloan Management Review în rândul a peste 4.000 de respondenţi, directori care activează în 29 de domenii, din 129 de ţări de pe toate continentele.

Articolul precedentCompaniile din România, tot mai expuse atacurilor cibernetice
Articolul următorArmata ucraineană ar fi bombardat un motor al centralei nucleare de la Zaporojie, susțin rușii – Tensiuni uriașe