Teatrul Independent Osonó va fi implicat în acest an în câteva proiecte internaționale, cel mai important dintre ele fiind realizarea unei coproducții, cu actori Osonó și tineri actori din Italia, anunță managerul trupei, Fazakas Misi.

Potrivit acestuia, spectacolul documentar „Chipul din oglinda apei” va fi jucat în 19 localități din țară, turneul fiind finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Teatrul Independent Osonó a organizat anul trecut 183 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 6.500 de beneficiari, participanți și spectatori, iar bugetul Trupei a fost de 45.700 euro, mai spune conducerea trupei.

„Din această sumă, 61% provin din surse din afara ţării, adică au fost câştigate prin aplicații de proiecte europene și maghiare, 18% au fost câștigate prin aplicații de proiecte românești, iar 21% din venituri au fost realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă. Anul trecut, Trupa Osonó a fost extrem de activă la Budapesta și această tendință va continua și în anul 2020. În 2019, Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 129 de workshopuri și 3 tabere teatrale. Pe lângă cele 24 de reprezentaţii teatrale susţinute în 4 țări, Trupa a deschis 24 dezbateri cu publicul şi a organizat două festivaluri de teatru – unul la Sfântu Gheorghe, celălalt la Budapesta”, precizează Fazakas Misi.

Tot anul trecut, mai mult de jumătate din activitatea Trupei s-a desfăşurat peste hotarele ţării. Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, cu care a realizat proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru, Cursul de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi sau Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare.

A continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale în străinătate, mai ales la Budapesta, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sfântu Gheorghe; dar și colaborarea cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, studenţii fiind implicați permanent în activitatea Trupei.

„Cu sprijinul financiar al Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, Trupa a realizat mai multe proiecte interetnice. A fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Caritas Alba Iulia: Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii”, a transmis Fazakas Misi.

Cofinanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă, mai spune conducerea Teatrului.

Atelierele pentru tineri și cele de teambuilding, autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a competenţelor, din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc, au fost conduse de Fazakas Misi și Mucha Oszkár.

Foto: Osono/Fazakas Misi

ImagineImagine

Articolul precedentReduceri de început de an la plata taxei de salubrizare
Articolul următorDSP Covasna va propune redistribuirea dozelor de vaccin antigripal către cabinetele unde acestea au fost epuizate