Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina „se deteriorează şi mai mult”, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în timp ce ucrainenii acuzau Rusia că a bombardat-o din nou.

Situaţia încă se deteriorează şi nu ne putem permite luxul de a aştepta să se întâmple ceva catastrofal”, a afirmat directorul AIEA, potrivit news.ro.

Grossi a spus că a discutat despre asta cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit miercuri dimineaţă în marja Adunării Generale a ONU.

„Atâta timp cât bombardarea continuă, riscurile sunt enorme”, a adăugat el.

Grossi a vorbit şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmytro Kuleba, a spus el la scurt timp după o conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa „de a putea merge la Kiev în curând şi mai târziu în Rusia”.

Nu s-a găsit niciun acord cu privire la înfiinţarea unei zone de protecţie în jurul centralei, precizând însă că „negocierile reale privind parametrii” acestei zone abia „încep”.

Invocând noi bombardamente, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, Energoatom, a cerut miercuri AEIA „acte mai hotărâte” împotriva Moscovei.

Centrala de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse încă din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucrainei lansată la 24 februarie, a fost vizată în mod repetat de bombardamente în ultimele luni. Kiev şi Moscova se acuză reciproc de şantaj nuclear.

Articolul precedentLEGILE PUTERII | Unicul as real din mâneca lui Putin este șantajul energetic de care profită cu nerușinare rechinii din România
Articolul următor22 septembrie, sărbătoare mare, cu cruce neagră, pentru creștinii ortodocși