După ce pe tot parcursul anului 2019 pe teritoriul județului Covasna au fost depistate trei focare de pestă porcină africană la efectivele de porci domestici, afectând un număr de 191 porcine, și 6 cazuri pozitive la mistreții găsiți morți pe fondurile de vânătoare din Brăduți și Herculian, în acest an numărul este în continuă creștere și extindere teritorială, anunță șeful Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

 

Potrivit acestuia, de la începutul anului au fost diagnosticate deja două focare la porcii domestici, în localitățile Belin și Herculian, ducând la moartea sau uciderea preventivă a 16 porcine.

„Îngrijorător este faptul că la ambele gospodării în care a apărut boala, virusul a fost introdus din mediul silvatic. Ancheta epidemiologică a arătat că la gospodăria din Belin un membru al familiei, pe lângă faptul că este vânător, lucrează și în domeniul amenajărilor forestiere în județele învecinate afectate grav de pesta porcină africană în mediul silvatic. În cazul gospodăriei din Herculian proprietarul are un efectiv semnificativ de ovine, adăpostite într-un saivan de la marginea pădurii, păscând în timpul zilei la liziera pădurii. Un altaspect îngrijorător este faptul că, dacă până acum cazurile pozitive la mistreț au fost depistate la animale găsite moarte, în acest an au fost diagnosticate 4 cazuri pozitive la mistreții vânați de pe fondurile de vânătoare din Baraolt, Vârghiș, Brăduți și Belin, ceea ce crește riscul vehiculării și persistenței virusului în mediul silvatic”, a transmis dr. Sikó Barabási Sándor.

Specialiști le recomandă tuturor persoanelor care lucrează în exploatări forestiere, care culeg lemne uscate pentru foc, vânătorilor sau altor persoane să nu intre în gospodărie cu animale, în special cu porci, purtând aceeași îmbrăcăminte și încălțăminte cu care umblă prin păduri. De asemenea, proprietarii trebuie să anunțe imediat medicul veterinar în cazul în care constată că porcii din gospodărie nu mănâncă, au urechile și abdomenul violaceu, sau alte semne de boală.

„Să nu cheme vecinii să le dea sfaturi băbești. Acestea nu ajută, dar pot concura la dispersarea virusului. La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 267 de localități din 26 de județe, cu un număr de 619 focare.  În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați peste 577.000 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.957 de cazuri la mistreți (…) Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, a mai transmis directorul DSV Covasna.

Pentru a împiedica răspândirea, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitar Veterinare, iar animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, urmând ca proprietarii să fie despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

 

Articolul precedentAu început înscrierile pentru arbitri însoțitori la SGCoD14
Articolul următorEducaţie prin teatru în Ungaria, cu Trupa Osonó din Sfântu Gheorghe