Este zi de mare sărbătoare pentru creștin-ortodocși. Sfântul Mucenic Avtonom este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 septembrie.

A fost episcop în Italia în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305). Din cauza prigoanei împotriva creştinilor, Sfântul Avtonom s-a dus în Bitinia, urmând cuvintelor din Evanghelie „Când vă vor urmări pe voi, fugiţi din cetatea aceasta în cealaltă” (Matei 10, 23).

Episcopul Avtonom era un om plin de râvnă pentru credinţa în Hristos, avea darul cuvântului şi curaj în lupta pe care o ducea împotriva necredinţei. A ridicat pentru numeroşii păgâni care au venit la creştinism o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail şi l-a pus episcop pe Corneliu, care l-a primit atunci când a venit din Italia.

Din Bitinia a plecat să propovăduiască Evanghelia în apropierea Mării Negre şi în Asia.

Când a revenit în Bitinia, necredincioşii, cei care îl urau, au năvălit în biserică, i-au alungat pe creştini iar pe Sfântul Avtonom l-au ucis în Sfântul Altar. Pe acel loc, când au încetat persecuţiile împotriva creştinilor a fost ridicată o biserică.

 

Articolul precedentGoogle lansează o actualizare de urgență a browser-ului Chrome pentru a corecta noua vulnerabilitate de tip zero-day
Articolul următorCe trebuie să știi dacă ești repartizat la o clasă de zbor inferioară?