Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna solicită ca personalul medical testat pozitiv pentru coronavirus să beneficieze, la cerere, de consiliere psihologică, dar şi de evaluare medicală de specialitate zilnic.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, conducerea organizaţiei judeţene solicită înaintarea acestor propuneri către Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii implicate în lupta cu noul coronavirus, menţionând că ar putea fi puse în practică prin intermediul unor sisteme de telemedicină sau platforme online.

Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a amintit că au existat inclusiv situaţii în care cadrele medicale au fost stigmatizate pentru faptul că au fost infectate cu Covid-19, iar această măsură este una „necesară, corectă şi s-ar impune de urgenţă” pentru a se crea starea de încredere şi confort psihic necesare revenirii cât mai rapide la locul de muncă.

„Am făcut propunerea de a se reglementa prin excepţie de la reglementările stabilite prin Ordinul MS nr.555/2020 o excepţie în ceea ce priveşte personalul medical, auxiliar sanitar, nemedical, contaminat la locul de muncă cu acest virus (…) Au apărut şi vor mai apărea cazuri de personal medical infectat, şi pur şi simplu, pe fondul fenomenului de teamă şi al unor probleme de comunicare instituţională, (…) au ajuns în anumite momente să simtă că pur şi simplu sunt uitaţi. Mă refer, în mod special, nu la cei internaţi în spitale, ci la cei care aşteaptă acasă, în funcţie de simptomatologia pe care o au, să fie internaţi sau nu. Pentru că există o deficienţă şi o structură insuficientă de personal în cadrul DSP-urilor, care să le asigure consiliere ori evaluare medicală acestor cadre care s-au sacrificat la locul de muncă, angajatorul ar trebui să asigure în această perioadă de 14 zile sau până la vindecarea lor, consiliere psihologică la cerere şi evaluare medicală zilnică, asigurată de un medic de specialitate sau din specialităţi conexe, prin telemedicină sau orice platformă online. Reprezintă o chestie de bun-simţ, şi are avantaje pentru că va duce la însănătoşirea lor cât mai rapidă şi reîntoarcerea la activitatea în cadrul spitalului”, ne-a explicat preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

El a mai precizat că va propune ca personalul medical afectat de infecţia cu noul coronavirus, cadrele medicale care au fost plasate în izolare, carantină sau internate în spital, să beneificieze de indemnizaţie de concediu medical în procent de 100%, având în vedere că actualmente legislaţia prevede acordarea unei indemnizaţii de 75%. Preşedintele Sanitas Covasna susţine că măsura nu este una corectă, iar personalul medical afectat de infecţia cu noul coronavirus nu ar trebui să fie „pedepsit” şi prin reducerea salariului.

„Am avut şi în judeţ personal medical trimis în autoizolare sau carantină şi au beneficiat la ieşire de concedii medicale de 75%. Iar acum, dacă sunt infectaţi, vor beneficia de un concediu medical cu plata unui procent de 75%, practic nu văd corectă această soluţie pentru că sunt cadre medicale, cei confirmaţi cu atât mai mult, aşa că trebuie să beneficieze de concedii medicale de 100% pe toată perioada tratamentului, izolării sau carantinării”, a explicat Vasile Neagovici.

Vineri, managerul spitalului, Andras-Nagy Robert a precizat, într-o teleconferință de presă, că 20 dintre cei 38 de angajați ai secției de Terapie Intensivă au fost testați pozitiv pentru coronavirus, astfel încât, conducerea spitalului a fost nevoită să reorganizeze activitatea cadrelor medicale, dirijând medici de la secția de Cardiologie care să asigure continuitatea activității la ATI.

De asemenea, conducerea spitalului a solicitat detaşarea unor medici de specialitate din judeţele Mureş, Harghita sau Braşov, iar începând de luni, 13 aprilie, un medic rezident și un medic specialist ATI din județul Mureș îşi desfăşoară activitatea la Sfântu Gheorghe.

Primul caz de infectare cu noul coronavirus în rândul cadrelor medicale din judeţul Covasna a fost anunţat oficial pe 22 martie, iar secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Blocul de naşteri au intrat în carantină. Ulterior, alte patru cadre medicale care lucrau în aceste secţii au fost diagnosticate cu COVID-19 şi internate în spital.

Articolul precedentUn nou dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor
Articolul următorPeste 1.100 de teste Covid-19 prelucrate la Sfântu Gheorghe. Majoritatea rezultatelor pozitive provin de la testele comandate de DSP