Sindicaliștii din sănătate s-au întâlnit, marţi, pentru a analiza situaţia acordării drepturilor salariale în raport cu reglementările Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018. Aceștia critică lipsa de reacţie a responsabililor din Guvern la solicitările repetate de a organiza dezbateri şi consultări cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementărilor salariale şi identificarea de soluţii pentru readucerea echilibrului salarial în sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Liderii sindicali au stabilit o listă de revendicări, dar și un calendar al protestelor, potrivit căruia pe data de 6 martie sindicaliștii vor picheta Ministerul Finanţelor Publice, urmând ca în cazul în care nu le vor fi acordate drepturile, să organizeze în data de 3 aprilie un miting de amploare la București.

„Am stabilit o listă cu 7 revendicări pe care o vom înainta Guvernului, miniștrilor Sănătății, Muncii și Finanțelor, pentru că în ultima perioadă am constatat că au fost foarte ocupați și nu ne-au mai răspuns la corespondență, sau am primit răspunsuri contradictorii de la aceeași instituție. Vom începe să solicităm pe Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor punerea în discuție a principalelor nemulțumiri din Sănătate. După 1 martie, în fiecare zi de miercuri vom picheta săptămânal cele trei Ministere, iar în funcție de evoluția negocierilor, în data de 3 aprilie vom organiza un miting mare în fața Guvernului”, a precizat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Liderul sindical spune că soluționarea a măcar două sau trei puncte de pe lista de revendicări i-ar liniști pentru o perioadă pe angajații din sistemul sanitar.

„Va trebui să punem presiune și nu cred că se va rezolva totul, dar dacă rezolvăm două sau trei puncte de pe lista de revendicări putem supraviețui cel puțin pentru anul acesta, pentru că nu există nicio perspectivă să discutăm multianual. Din vară vom derula un proiect cu colegii de la București pe creșterea capacității uniunilor sindicale de a dezvolta politici alternative și ținta noastră este să venim la sfârșitul proiectului, în toamna acestui an, cu un nou proiect de regulament de sporuri, total diferit de ce au făcut ei”, a mai declarat Vasile Neagovici.

Printre revendicările sindicaliștilor se numără eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială; corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială și calcularea sporurilor şi gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistem.

 

Articolul precedentCei mai buni operatori din turism, premiați în cadrul primei gale „Visit Covasna”
Articolul următorPensiunile covăsnene ANTREC, rezervate aproape în totalitate pentru Paștele Ortodox