Angajații din sistemul medical care au stat în autoizolare, carantină sau care au fost infectați cu coronavirus și au avut concediu medical, vor beneficia de indemnizații plătite în procent de 100%, spune managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert.

Potrivit acestuia, legislația a fost modificată astfel încât medicii curanți să poată emite concedii medicale plătite integral.

„Este o metodologie în acest sens, cazurile identificate pozitiv sunt plasate în concediu de boală. Procedura și metodologia sunt reglementate, iar codul de boală permite decontare pentru toată lumea, în procent de 100%, și nu doar pentru personalul medical. Pentru cazurile din autizolare, sau pe perioada internării, și din nou vorbesc în general, medicul de familie sau medicul curant poate să elibereze concediul medical. În aceste situații metodologia e clară: angajatul primește concediu medical pe această perioadă (…) Deci vor primi salariile 100%, a venit o precizare în urmă cu două săptămâni vizavi de modalitatea de eliberare a concediilor medicale”, a ecplicat Andras-Nagy Robert.

Zilele trecute, conducerea Sanitas Covasna preciza că va propune ca personalul medical afectat de infecţia cu noul coronavirus, cadrele medicale care au fost plasate în izolare, carantină sau internate în spital, să beneificieze de indemnizaţie de concediu medical în procent de 100%, având în vedere că legislaţia prevedea acordarea unei indemnizaţii de 75%.

Liderul sindical, Vasile Neagovici, preciza la vremea respectivă că măsura nu este una corectă, iar personalul medical afectat de infecţia cu noul coronavirus nu ar trebui să fie „pedepsit” şi prin reducerea salariului.

Acesta a solicitat Ministerului Sănătății ca personalul medical testat pozitiv pentru coronavirus să beneficieze, la cerere, și de consiliere psihologică, dar şi de evaluare medicală de specialitate zilnic, menţionând că aceste măsuri ar putea fi puse în practică prin intermediul unor sisteme de telemedicină sau platforme online.

El a mai amintit și că au existat situaţii în care cadrele medicale au fost stigmatizate pentru faptul că au fost infectate cu Covid-19, iar această măsură este una „necesară, corectă şi s-ar impune de urgenţă” pentru a se crea starea de încredere şi confort psihic necesare revenirii cât mai rapide la locul de muncă.

Articolul precedent49 de pacienți confirmați Covid-19, 17 suspecți și două decese. Ultimele date ale SJU Sfântu Gheorghe
Articolul următorLaboratorul Covid-19 ar urma să fie gata săptămâna viitoare