Locuitorii cartierului Őrkő din Sfântu Gheorghe au participat pe 21 noiembrie la o excursie de studiu, în cadrul căreia s-au putut familiariza cu exemplele pozitive din cadrul comunităților de romi din Belin și Hăghig.

Vizita de studiu a fost realizată în cadrul programului pentru facilitarea ocuparea forței de muncă a romilor, lansat în 2017, şi au putut participa persoanele care beneficiază de seria de instruiri asigurate în cadrul programului.

La excursia de 27 participanți au mai participat și Departamentul de Asistență Socială al Caritas Alba Iulia, care s-a ocupat de latura profesională a programului, Asociația de Promovare a Sănătății Mintale „Esély”, organizații civile partenere și reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

Echipa a pornit din cartierul Őrkő, prima stație fiind Hăghig. În comună, vizitatorii au fost primiți de reprezentanții Primăriei locale și de primarul Alexandru Cucu. În primul rând a fost vizitată Casa de Cultură, urmată de Centrul de Zi. Relația între Primărie și comunitatea locală de romi este exemplară, instituția sprijinind mai multe activități de ajutor pentru membrii comunității aflaţi în situații dezavantajoase.

Primăria Comunei Hăghig sprijină programul de educație de după-amiază, ajută la desfășurarea instruirilor profesionale și la înscrierea în cartea funciară a caselor.

Programe pentru ajutorarea comunității de romi

După această vizită, participanții s-au deplasat în comuna Belin, iar de acolo au fost însoțiți de primarul Sikó Imre în comunitatea de romi din Belin-Vale, unde vizitatorii au fost primiți cu mare drag de locuitori.

Și în Belin-Vale, Primăria oferă numeroase programe pentru ajutorarea comunității de romi. Localnicii le-au arătat vizitatorilor grădinița și școala, unde se desfășura educația de după-amiază pentru elevii aflaţi în situații dezavantajate. Au oferit o introspecție în grupul de arte și meserii și în Programul a Doua Șansă.

La Belin-Vale, membrii comunității de romi sunt mândri de faptul că au o relație excelentă cu Primăria și sunt mulțumiți și de modul în care aceasta le reprezintă interesele.

În cadrul excursiei, participanții au putut viziona programele și activitățile din județul Covasna care ar putea avea efecte exemplare și asupra comunității din cartierul Őrkő.

Excursia s-a realizat în cadrul proiectului intitulat „Schimbarea discursului, schimbarea practicilor: romii ca resursă umană – RARE” (RARE – Changing Discources, Changing Practices: The Roma As Human Resources), creat în cadrul programului Interreg: Duna 2014-2020 (Program nou pentru cooperarea transnațională).

 

Articolul precedentUn mort şi doi răniţi într-un accident lângă Ojdula
Articolul următorÎnotătoarea Raluca Maria Artene, vicecampioană națională la juniori