Pentru evitarea unor evenimente nedorite și întrucât ziua de 24 Ianuarie – Mica Unire este sărbătoare națională, polițiștii au o serie de recomandări pentru circulația în singuranță pe drumurile publice, luând în considerare aglomerația și posibilitatea apariției unor fenomene meteo specifice sezonului.

Pregătirea călătoriei:

În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură.

Informați-vă asupra condițiilor meteorologice și de drum precum și asupra situației unor sectoare de drum care ar putea fi închise cu ocazia desfășurării unor evenimente de comemorare a Unirii Principatelor Române.

Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. 

Puteți obține informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.      pe care îl puteți accesa pe site-ul oficial al Poliției Române – www.politiaromana.ro.

Totodată, puteți fi informați cu privire la recomandările polițiștilor în ceea ce privește circulația pe drumurile publice și pe pagina oficială de facebook a Poliției Române.

Pentru a circula pe drumurile cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă. 

Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.

Îndepărtați în întregime zăpada sau orice altă depunere de pe autoturism. În timpul deplasării, zăpada sau gheața lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

Dacă sunteți începător evitați, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor pe timp de noapte sau pe distanțe mari, data fiind experiența redusă crește riscul implicării în evenimente rutiere.

Viteza

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte regimul legal de viteză și să o adapteze în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

Instituirea unui regim de viteză pe un anumit sector de drum, conform legislației în vigoare, oferă posibilitata conducătorului auto de a reacționa în timp la anumite situații ce pot surveni în timpul conducerii unui vehicul astfel încât să poată evita orice pericol.

Reiterăm faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității

Viteza, în mod specific nerespectarea regimului de viteză legal pe sectorul de drum și neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere

Vizibilitatea

Pe timp de ceață, ploaie, ninsoare ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drum conducătorii de autovehicule sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și semnalizare  cât şi cel de climatizare si dezaburire.

Să nu uintăm faptul că ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.

Condițiile de drum

Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drmurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor. În niciun caz nu trebuie să bruscați comenzile.

Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri in condiţii de siguranţă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile

Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul în care rămâneți în pană, activați instalațiile de semnalizare a avariilor și așezați triunghiurile de presemnalizare la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

Trecerile  pentru pietoni

Trecerile de pietoni sunt zone în care conducătorii vehiculelor cât și pietonii trebuie să manifese o atenție sporită pentru a evita evenimentele rutiere ce se pot produce pe aceste sectoare de drum.

În acest sens, dorim să aducem la cunoștința conducătorilor de vehicule următoarele aspecte:

-conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonului;

– la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje,conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților ;

-conducătorului de vehicul îi este interzis să efectueze depășiri pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje;

-se interzice oprirea/staționarea voluntară a vehiculelor pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 25 de metri înainte și după acestea.

Pietoni

Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axul drumului, în pas vioi, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la traffic.

Se interzice pietonilor să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele pemise și să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.

De asemenea, se interzice traversarea părții carosabile prin fața ori prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;

Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers.                    

Când acostamenul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile în direcția lor de mers.

Totodată, în cazul în care își efectuează deplasarea pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) și să poarte o vestă reflectorizantă.

Bicicliști

Vă recomandăm să evitați pe cat posibil deplasarea cu bicicleta în această perioadă și să folosiți mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile admosferice și de drum pot contribui la mărirea riscului de a fi implicați  într-un eveniment rutier.

Dacă vă efectuați deplasarea cu bicicleta, asigurați-vă că este dotată cu mijloace de semnalizare luninoasă și purtați o vestă reflectorizantă și cască de protecție.

Articolul precedentProgramul de înfrumuseţare a zonelor verzi continuă şi în 2020. Asociaţiile de proprietari pot solicita de la Primăria Sfântu Gheorghe produse în valoare maximă de 1.500 de lei
Articolul următorIncendiu la o casă din Harale