Armata ucraineană a recâștigat satul Belogorovka din regiunea Lugansk. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a vorbit despre eliberarea așezării de lângă Lisichansk. Această victorie simbolică înseamnă că Rusia nu mai controlează întreaga regiune, notează The Guardian.

Trupele ruse au ocupat întreaga regiune Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După lungi bătălii, Statul Major al Ucrainei în iulie a decis să se retragă din orașele Severodonețk și Lysichansk.

Gaidai a menționat că invadatorii ruși au intrat în Belogorovka, dar acum a fost eliberat și este complet sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. El a avertizat, de asemenea, că dezocuparea teritoriilor ocupate din regiunea Lugansk va fi mai dificilă decât în ​​regiunea Harkov.

„Acest efect de surpriză nu va mai exista… Cei care au fugit din direcția Harkov sunt în regiunile Lugansk și Donețk, iar acum fac totul pentru a săpa pământ cât mai mult posibil și a construi structuri defensive”, a explicat Gaidai.

„Inamicul se pregătește pentru apărare, așa că nu vom intra în paradă”, a adăugat el.

Anterior, pe 10 septembrie, Gaidai a vorbit despre fuga trupelor ruse din regiunea Lugansk pe fondul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei de la Harkov. El a mai spus că soldații ucraineni se află deja la periferia Kremennaya și la periferia Lisichansk.

Faptul că „regruparea trupelor” anunțată de Moscova în regiunea Harkov s-a dovedit a fi un zbor în „clară panică” a fost afirmat și de informațiile britanice. În timp ce fugeau, armata rusă a abandonat „echipamentul de mare valoare”: cel puțin un radar de contrabaterie Zoopark și cel puțin un vehicul de comandă și control al artileriei.

Potrivit informațiilor americane, o contraofensivă reușită a forțelor armate ucrainene ar putea conduce Rusia să fie nevoită să predea Hersonul și Mariupol. Washingtonul a recunoscut că a avut loc un punct de cotitură în război, după care Moscova nu va mai putea ține frontul.

Articolul precedentCompensarea carburanților – Guvernul prelungește măsura reducerii cu 50 de bani/litru
Articolul următorCustodele Coroanei Margareta şi Principele Radu, întâlnire de familie, la Castelul Windsor, după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a