Deputatul maghiar Kulcsár-Terza József, ales pe listele UDMR Covasna, a lansat un apel la reconciliere româno-maghiară.

Parlamentarul spune că evenimentele din Valea Uzului de la începutul acestei luni au fost picătura care a umplut paharul şi care l-au făcut să ia această iniţiativă.

Kulcsár-Terza József a transmis o scrisoare parlamentarilor de la toate grupurile politice, pe care o va trimite însă şi preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Viorica Dăncilă, în care propune ca la începutul sesiunii parlamentare din toamna acestui an, reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare să se aşeze la masa discuţiilor pentru redactarea unei declaraţii de reconciliere româno-maghiară.

Redăm mai jos scrisoarea deputatului de Covasna

„Stimați Colegi!

Evenimentele din Valea Uzului au scos la iveală, pe lângă aspectele morale și alte probleme ce subzistă și astăzi în adâncurile societății românești.

Vorbim de caracterul multicultural al României dar o parte considerabilă a societății românești nu înţelege sau refuză să înțeleagă acest termen. Sigur că acest fenomen este strâns legat de educație și, în special, de modul de predare a istoriei.

Majoritatea românilor se cramponează de ideea statului național unitar, idee care poate fi înțeleasă în mai multe feluri. În țările europene fără o istorie comunistă, această idee este înțeleasă în mod deschis. Spre deosebire de acestea, în România utilizarea noțiunii este exclusivistă. Ideea Uniunii Europene a avut printre țeluri tocmai dărâmarea zidurilor dintre națiuni, întrucât în Europa nu există țară în totalitate omogenă din punct de vedere etnic. Într-un cadru democratic, într-un stat de drept nu este problematic dacă identitatea națională a cetățeanului diferă de cetățenia lui.

În continuare iată câteva dintre problemele nerezolvate de mai mult de un deceniu ale comunității maghiare din Transilvania: înființarea secției maghiare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, folosirea simbolurilor naționale inclusiv a imnului, utilizarea limbii materne, restituirea bunurilor către biserici, restituirea școlilor. Toate acestea se adaugă evenimentelor recente din Valea Uzului dar și cazului Beke István și Szőcs Zoltán care au fost condamnați numai pentru că sunt maghiari.

Respectul reciproc trebuie să stea la baza relațiilor dintre majoritate și minoritate. În cei peste  1000 de ani de existență a comunității maghiare din Transilvania, această comunitate a creat valori culturale, istorice, științifice incontestabile. Acestea îmbogățesc patrimoniul de valori a umanității, a regiunii noastre precum și a întregii țări.

Vorbim de multiculturalism, de egalitate dar nu putem să scăpăm de ideea de stăpânire. Noi, maghiarii din Transilvania suntem la noi acasă. Nu avem nevoie de aprobarea nimănui ca să ne simțim în acest fel. Nu suntem naționalitate conlocuitoare, tolerată. Suntem autohtoni pe tot teritoriul Transilvaniei. Ca și orice altă comunitate, avem dreptul de a fi liberi de la Dumnezeu. Avem dreptul la păstrarea și dezvoltarea culturii noastre, indiferent de cine exercită puterea pe teritoriul pe care locuim. Majoritatea nu are drept de hegemonie peste minoritate. Afirmațiile de tipul „aici este România” nu-și au locul.

Trebuie amintită și o altă idee care, din păcate, este prezentă în viziunea și sufletul multor membrii ai societății românești. În Europa nu mai există categorizarea de națiuni învingătoare și națiuni învinse. Toate națiunile Europei sunt egale. Nu există națiuni rele și bune. Toate au în istoria lor capitole pe care ar vrea să le uite dar și evenimente de care pot fi mândre.

În ianuarie 2018 papa Francisc, cu ocazia primirii corpului diplomatic acreditat la Vatican a afirmat că din primul război mondial se pot trage două învățăminte: victoria nu înseamnă umilirea învinsului și că adevărata pace se poate atinge numai dacă națiunile pot trata de la egal la egal.

Așteptăm cu nerăbdare timpul când va veni harul Domnului și națiunile din Bazinul Carpatic și spațiul Carpato-Dunărean vor acționa una pentru cealaltă și nu una împotriva celeilalte. Provocările venite din afară sunt comune pentru noi toți și nu vom putea răspunde la acestea cu succes decât împreună, unindu-ne forțele fără prejudecăți și lăsând deoparte politica de demonstrare a puterii.

Stimați Colegi!

Dacă nu vom găsi împreună răspunsurile adecvate la problemele enumerate, generațiile care vin în urmă, nu ne vor ierta. Noi facem istoria contemporană pe care ei o vor simți pe pielea lor.

Având în vedere cele menționate mai sus, inițiez redactarea unei declarații de reconciliere româno-maghiară. Propun ca la redactarea proiectului acestei declarații să participe reprezentanții tuturor partidelor parlamentare în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităților naționale. Totodată, propun ca dezbaterile să înceapă odată cu începutul sesiunii de toamnă și să se finalizeze până la sfârșitul anului în curs, cu semnarea acestui document.

Deputat

Kulcsár-Terza József-György

                                                               Membru în cadrul Comisiei pentru drepturile omului,

culte şi problemele minorităților naționale”

 

Articolul precedentIncendiu joi dimineaţă la o brutărie din Arcuş
Articolul următorSepsi OSK scoate la vânzare abonamentele pentru noul sezon