Ministerul Justiției a anunțat ce proceduri sunt aplicate, la o zi după ce prințul Paul – Paul-Philippe al României a fost arestat în Franța. Acesta a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale Ferma regală Băneasa. 

Ministerul Justiției a făcut mai multe precizări la o zi de la arestarea Prințului Paul la Paris în legătură cu procedurile derulate.

„La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetățeanul român Al României Paul Philippe fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv între instanța română şi cea străină.

În consecință, instanța din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației franceze, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta.

Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, și de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării.

Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanțe.

Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu respectarea rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, a transmis Ministerul Justiției.

Prințul Paul a fost prins la Paris, luni, 27 iunie 2022, după ce a fugit din țară pentru a scăpa de condamnarea din dosarul retrocedărilor ilegale Ferma Băneasa. Prințul Paul a fugit din țară după ce a fost condamnat, la sfârșitul anului 2020, în dosarul retrocedărilor ilegale privid Ferma Băneasa, la 3 ani și 4 luni de închisoare. 

În urma cooperării polițienești internaționale, dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfășoară activitățile procedurale, în vederea predării acestuia, către țara noastră.

La data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, 72 ani, fiind condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumparare de influență si complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, transmite Poliția Română.

Acum este în plină procedură, autoritățile din România au cerut celor din Franța începerea demersurilor pentru predarea în țară. Este posibil ca acesta să fie adus în România pentru a-și ispăși condamnarea retrocedărilor ilegale din dosarul Ferma Băneasa.

Acuzaţiile din dosarul în care este condamnat prințul Paul vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Înalta Curte a decis în 17 decembrie 2020, definitiv, confiscarea de către stat a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov în valoare de 145 de milioane de euro. Alături de cei doi oamen ide afaceri israelieni, au fost condamnate la ani grei de închisoare și alte persoane, printre care Remus Truică, prințul Paul, Nela Ignatenko și jurnalistul Dan Andronic.

Paul al României, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire internațională după ce nu a fost găsit la domiciliu de polițiștii care au mers să pună în executare mandatul de arestare.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentVIDEO Începe producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Ciucă: Vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României
Articolul următorRomânia, sub caniculă și disconfort termic în următoarele trei zile! Meteorologii au emis două avertizări COD GALBEN și COD PORTOCALIU