Alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu este o idee bună, în opinia primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu i se pare corect „să se schimbe regulile jocului în timpul jocului”.

Edilul susţine că alegerile în două tururi nu conferă mai multă reprezentativitate primarilor, iar alianţele sunt mai puţin transparente în al doilea tur.

„Nu sunt pentru alegerile în două tururi, să fie foarte clar, nu numai din perspectiva UDMR, ci principial nu sunt de acord. Şi spun asta, deşi la ultimele două alegeri, cel puţin din punctul meu de vedere, nu s-a pus problema ce s-ar fi întâmplat dacă erau două tururi sau un singur tur şi sper că nu va fi nici de acum încolo dacă voi mai candida. (…) Cu ce este mai reprezentativ un primar care în primul tur ia 20% din voturi, contracandidatul lui ia 45% sută, iar în turul doi contracandidatul ia 49% şi el ia 51%. Cum devine el mai reprezentativ ? (…) Pentru că în primul tur votează oamenii pentru, sunt 10 candidaţi şi fiecare votează pentru cineva, dar în turul doi se votează împotriva cuiva, de aceea cel care a luat 25% din primul tur poate lua 51 în turul al doilea. Deci, eu nu cred că duce la o reprezentativitate mai mare alegerea în două tururi a primarilor. Şi alianţele sunt mult mai netransparente în două tururi, mult mai netransparente decât atunci când este un tur şi atunci poţi să faci alianţă. Dar, atunci alianţa e transparentă şi cetăţeanul ştie de acele alianţe, pentru că în momentul în care în primul tur tu votezi cu cineva tu nu ştii în turul doi pe cine va susţine acel om sau acel partid dacă nu intră în turul doi” a declarat primarul Antal Arpad.

Edilul mai spune că dacă va mai candida pentru un nou mandat, va anunţa acest lucru la momentul potrivit.

Articolul precedentPeste 190 de persoane angajate în noiembrie prin AJOFM Covasna
Articolul următorSe deschide patinoarul mobil din Sfântu Gheorghe