Primarul municipiului Sfântu Gheorghe consideră inacceptabilă propunerea președintelui filielei județene CNSLR „Frăția” ca Municipalitatea să ia în administrare Casa de cultură a sindicatelor, care de la un an la altul se degradează tot mai tare.
Primarul Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că propunerea făcută la începutul lunii octombrie de preşedintele filialei Covasna a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere (CNSLR) „Frăţia”, Vasile Neagovici, ca Municipalitatea să preia în administrare Casa de cultură a sindicatelor pe o perioadă de 49 de ani, este una „neserioasă”. Acesta a subliniat că Primăria Sfântu Gheorghe nu va investi într-o clădire care nu îi aparține, și care în ultimii ani a adunat datorii „enorme” prin neplata impozitelor.
„Singura propunere acceptabilă este ca acea clădire să intre în proprietatea Primăriei. Clădirea aceea a fost construită de comunitatea din acest oraș, români, maghiari, cei care au trăit aici în anii `70 când s-a construit clădirea respectivă. Nu mi se pare o propunere onestă ca după ce a ajuns în halul în care a ajuns, după ce au adunat 1 milion de euro datorii către Primărie, să vină și să spună <<luați-o pentru 49 de ani>>. Nu vreau să o iau pentru că nu vreau să investesc în ceva ce nu este al orașului” a declarat edilul.
Nu este prima dată când Primăria cere transferarea imobilului în proprietatea municipiului pentru a putea fi repus în circuitul cultural
De altfel, Antal Arpad s-a arătat dispus în mai multe rânduri ca instituția pe care o conduce să preia şi chiar să cumpere imobilul care de câțiva ani zace în paragină.
„Eu vreau un singur lucru, să fie clădirea orașului, și în momentul acela vom investi oricât de mult trebuie ca să includem clădirea asta în circuitul cultural al orașului. Dar mi se pare o aberație faptul că la 30 de ani după Revoluție din punct de vedere juridic încă nu este reglementată situația acestor clădiri. Problema este că până când au putut scoate bani din această clădire nu s-au gândit nicio secundă să vină către Primărie, ca să facem ceva împreună. Avem în instanță un proces, vrem să ni se spună cine este cel pe care trebuie să îl executăm, pentru că există o datorie enormă către Primărie, dar nu există entitatea juridică, și atunci mă întreb cine ne va da nouă pentru 49 de ani clădirea?”, a mai declarat primarul.
În ultimii ani Casa de cultură a sindicatelor a strâns, din neplata impozitelor către Primărie, datorii de aproape 2 milioane de lei. Imobilul se află în proprietatea Uniunii Generale a Sindicatelor, și potrivit reprezentantului CNSLR „Frăția”, până când nu va fi reglementată o Lege a patrimoniului sindicatelor, situația nu va putea fi rezolvată.
„Practic astăzi nu avem niciun patrimoniu reglementat, (…) clădirea de la an la an e tot mai afectată. Eu m-am gândit ca soluție de compromis, (…) să o ia în administrare totuși, în ideea că mai bine o iei acum să mai salvezi ceva, decât să o iei în proprietate peste 15 ani și să nu mai fie decât terenul eventual”, a declarat Vasile Neagovici.
Casa de cultură a sindicatelor din Sfântu Gheorghe și-a pus lacătul pe ușă în anul 2012.