Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD) a organizat miercuri o vizită de lucru la Centrul de deșeuri din localitatea Leț, la care au fost invitați să participe reprezentanții mass-media din județul Covasna.

Vizita face parte dintr-o campanie mai amplă, demarată în primăvara anului trecut de către autorităţile judeţene, în vederea responsabilizării populației faţă de mediu și pentru a atrage atenția asupra importanței colectării selective a deșeurilor.

„A fost o zi importantă pentru că ziariștii sunt şi formatori de opinie şi depinde foarte mult cum percep ei acest sistem de management integrat. Am încercat să demontăm acele mituri urbane care spun că este o afacere foarte profitabilă, că degeaba colectăm selectiv pentru că la final totul se amestecă şi se depune la grămadă în groapă, sau că faptul că nu facem colectarea în 4 fracţii, şi că o facem într-una singură este un pas înapoi. Am reuşit să demontăm cu cifre, la faţa locului, aceste mituri şi sperăm în continuare că presa va fi alături de noi, echidistantă, deoarece critica constructivă este binevenită. Monitorizăm absolut toate apariţiile prin ziare, în media online, citim comentariile locuitorilor şi din aceste comentarii şi articole avem feedback-uri care de foarte multe ori sunt în necunoştinţă de cauză, dar câteodată sunt benefice şi ne ajută să reglăm sistemul”, ne-a precizat directorul ADI-SIMD, Ambrus József.

În ultimul an, Centrul de management al deşeurilor din Leţ a fost vizitat de peste 2.000 de elevi, dar și de studenți, ONG-uri, sau specialiști în domeniu, iar conducerea instituției și-a propus ca în perioada următoare să organizeze astfel de vizite de lucru la care să fie invitați consilieri locali din tot județul Covasna, sau oameni de rând, care sunt interesați de activitatea care se desfășoară la Centru.

VIDEO ►

Judeţul Covasna, pe primul loc în ţară la gestionarea deșeurilor!

România și-a luat angajamentul în faţa Uniunii Europene că va atinge un grad de reciclare de 50% până în 2020, iar judeţul Covasna a făcut paşi importanţi în domeniul gestionării deşeurilor, fiind clasat pe primul loc în țară la acest capitol. În ultima perioadă, cantitatea de deşeuri reciclabile a crescut simțitor în toate localitățile, iar directorul ADI-SIMD consideră că acest lucru se datorează în principal faptului că populaţia judeţului este deschisă să colecteze selectiv.

„Foarte mult timp am evitat să spun acest lucru, spuneam doar că suntem printre primii. Acum am primit această confirmare din partea mai multor specialişti, că județul Covasna este pe primul loc în România la colectarea selectivă. În primul rând, vreau să le mulţumesc oamenilor din județ pentru seriozitatea de care au dat dovadă, pentru că nu puteam fi pe primul loc dacă ei nu acceptau aceste schimbări şi nu strângeau deşeurile selectiv. Bineînţeles că sistemul nu este perfect, mai este loc de mai bine, trebuie să mergem în continuare pe acest trend, dar trebuie să înţeleagă că nu neapărat normativele europene şi naţionale sunt cele care ne împing în această direcţie, ci viitorul acestei comunităţi. Să nu strângem selectiv doar pentru că aşa vrea Uniunea Europeană, ci pentru ca aceste deşeuri să nu ajungă la groapa de gunoi! Să nu îngropăm, de exemplu, deşeurile biodegradabile. Să nu aducem, pentru numele lui Dumnezeu, fânul de la ţară la oraş ca să îl îngropăm pentru că o să ne coste enorm!”, ne-a mai spus Ambrus József.

El a mai menționat că printre planurile asociaţiei se numără dezvoltarea utilajelor uzinei, respectiv a unei instalații mecano-biologice de tratare, în scopul reducerii cantității de deșeuri destinate depozitării.

VIDEO ►

„Următoarea problemă de rezolvat este deşeul biodegradabil. În urma analizelor de compoziţie a acestor deşeuri, în toată ţara, este evident că peste 50% din cea ce se depune este deşeu biodegradabil. Aici trebuie să găsim o soluţie de colectare, de costrucţie a unei staţii de tratare mecano-biologică. Este un proces destul de complex, prima dată trebuie făcută strategia judeţeană deci va dura, dar contractul pentru elaborarea planului judeţean de gestionare a deşeurilor a fost semnat pe data de 8 iulie, echipa deja s-a apucat să lucreze pe el. Suntem în grafic, mergem înainte, încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă ca să performăm şi în continuare”, a mai spus directorul ADI-SIMD.

Centrul de management integrat al deşeurilor din localitatea Leţ a fost realizat printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene și şi-a început activitatea în data de 9 octombrie 2017, la ora actuală fiind operat de firma Eco Bihor SRL din Oradea, și are peste 60 de angajați. Construcția s-a făcut în paralel cu închiderea şi ecologizarea rampelor urbane de gunoi de la Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, proces început în urmă cu aproape zece ani.

Depozitul este unul modern, și include o linie de sortare a deșeurilor reciclabile și o stație de compostare, care se întinde pe o suprafață de aproape 16 hectare, între localitățile Moacșa și Leț, deservind întreaga populație a județului.

Construirea Centrului a reprezentat una dintre cele mai mari investiții ale Consiliului Județean Covasna, având o valoare de 33 milioane lei. De asemenea, închiderea depozitelor neconforme de la Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe a costat autoritățile județene peste 30 milioane lei.

Articolul precedentAmenzi de 6.000 lei în urma unei acțiuni comune a IPJ Covasna şi Gărzii Forestiere
Articolul următorAu început înscrierile pentru Cupa Háromszék la cross triatlon