Începând cu data de 26 ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative adoptate recent în domeniul ordinii și siguranței publice, cuantumul amenzilor pentru unele contravenții prevăzute de Legea nr. 61 din 1991 fiind mărit.

Astfel, pentru organizarea de petreceri private si utilizarea de aparatură muzicală la o intensitate care să îi deranjeze pe locuitori, în corturi, alte amenajări sau în spații neacoperite, situate în apropierea unor locuințe sau a spațiilor cu caracter social, în mediul urban, cuantumul amenzoo a fost mărit de la 500-1.500 de lei, la 2.000-3.000 de lei.

Pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, amenda a fost mărită de la 100-500 de lei, cât era prevăzut în vechea legislație, la 500-1.500 de lei.

Repetarea următoarelor contravenții într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

  • Săvârșirea de fapte, acte sau gesturi obscene în public, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora;
  • tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

Cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității:

  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.

 

Articolul precedentUn coș de fum deteriorat, cauza producerii incendiului de vineri din Harale
Articolul următorLeo Grozavu, primele concluzii după cantonamentul din Turcia