Cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asiguratorii membri UNSAR au ajuns, anul trecut, la aproape 23 de milioane de euro. Cele mai multe au fost pentru asigurările împotriva incendiilor.

Potrivit unui comunicat al UNSAR, 83% din valoarea acestor despăgubiri a fost achitată ca urmare a producerii riscului de incendiu, atingând o valoare de peste 97,7 milioane de lei, în creştere cu peste 31% faţă de valoarea achitată în 2021.

Diferenţa de 17% din valoarea despăgubirilor s-a plătit pentru acoperirea prejudiciilor cauzate terţelor persoane (8,4 milioane de lei), precum şi a celor rezultate din producerea următoarelor riscuri asigurate: fenomene meteo (4,3 milioane de lei), prăbuşiri/alunecări de teren (3,5 milioane de lei), explozii (2,5 milioane de lei) şi furturi (1 milion de lei).

Despăgubirile au fost achitate în contextul în care, din aproximativ 800.000 de firme care figurau cu situaţii financiare depuse la organele fiscale, în anul 2022 doar 125.000 de companii deţineau o asigurare de bunuri şi proprietăţi, 43.000 aveau o poliţă de răspundere civilă legală şi/sau profesională şi doar aproximativ 8.000 de companii aveau inclusă şi clauza de business interruption (BI) ataşată poliţei de bunuri şi proprietăţi.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Asiguratorii din România membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Articolul precedentCalendarul nunților în 2024: Când vor putea mirii să organizeze cununia religioasă și când nu
Articolul următorÎnvățăturile Părintelui Ignatie: pilda stâncii de neclintit