Mai multe personae, printre care și 7 covăsneni, au semnat în ultimele ore o petiție online pentru interzicerea petardelor și a materialelor pirotehnice, după ce în ultimele zile, la nivel national, anunțurile despre câini dați dispăruți s-au înmulțit considerabil.

Peste 6.000 de persoane din țară, dar și din străinătate au semnat petiția intitulată „Spunem nu petardelor!”, cei mai mulți semnatari fiind din București, Cluj, Craiova sau Brașov.

„Văd zilnic zeci de anunțuri cu câini pierduți din cauză că au fugit de frica petardelor. Anul trecut câinele meu a murit din aceeași cauză. Hai să salvăm animalele care se tem de petarde și să oprim furnizarea și folosirea lor!”, scrie inițiatorul petiției.

Din municipiul Sfântu Gheorghe 7 persoane au semnat deja petiția, însă mesajul a ajuns inclusiv la români stabiliți în Franța sau Marea Britanie.

„Semnez pentru că… îmi pasă!”, a scris una dintre semnatarele din Sfântu Gheorghe, iar o alta a explicat că nu dorește să vadă mai multe nenorociri produse de petarde.

În perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin coşmarul animalelor, fie ele de compane sau sălbatice.

Deseori animalele fug de acasă, păsările aflate în natură se rănesc sau pur și simplu mor de pe urma şocului.

Un bărbat din Iași și-a pierdut viața după ce și-a băgat o petard în gură, iar alte cel puțin 10 persoane au fost rănite în ultimele zile. Și desi în foarte multe țări petardele sunt interzise, în România polițiștii se plâng că nu pot opri vânzarea ilegală a artificiilor și petardelor pentru că legea este prea blândă.

Proiect PSD: Fără restricții pentru vânzarea de petarde

Cu toate acestea, doisprezece deputați PSD vor să scoată mai multe obiecte pirotehnice periculoase de sub interdicție.

În timp ce legea care ar înăspri pedepsele pentru comercializarea ilegală a articolelor pirotehnice zace în comisiile parlamentare, un proiect a trecut tacit de Senat.

Deputatul Cătălin Rădulescu şi alţi 11 colegi din PSD au propus ca toate categoriile de articole pirotehnice să poată fi vândute la liber, singura restricţie fiind vârsta cumpărătorului. Deşi poliţia s-a opus acestei legi, proiectul va ajunge în plenul Parlamentului.

PETIȚIA POATE FI SEMNATĂ AICI

Articolul precedentCum ne pregătim pentru o drumeție pe timp de iarnă
Articolul următorHartă interactivă cu sectoarele de drum închise sau restricţionate, pe site-ul CNAIR